Do Michaloviec opäť zavíta FC Barcelona

2019-07-06 10:12:51

Najväčším ťahákom medzinárodného mládežníckeho futbalového turnaja Michalovce Cup 2019 bude katalánsky veľkoklub FC Barcelona. Španielsky gigant sa v metropole Zemplína predstaví začiatkom augusta, kedy je na programe šiesty ročník tohto prestížneho podujatia. Turnaj sa vracia na scénu po päťročnej odmlke a rovnako ako v roku 2014, keď sa odohral doteraz posledný ročník, na ňom bude štartovať poltucet tímov. Okrem Barcelony aj ďalší tím z Pyrenejského polostrova FC Sevilla, grécky Olympiakos Pireus, poľská Legia Varšava, DAC 1904 Dunajská Streda a MFK Zemplín Michalovce.

Katalánci prídu v najsilnejšom zložení

Turnaj, akým Michalovce Cup je, na Slovensku nemá obdobu. Počas jeho päťročnej histórie zavítali k Laborcu také futbalové značky ako Real Madrid, Juventus Turín, Šachtar Doneck, FC Valencia či už spomínaná Barcelona. „Som veľmi rád, že po piatich rokoch sa nám podarilo obnoviť túto tradíciu v tak silnom zložení. Michalovciam v tomto roku patrí titul Európske mesto športu a tento turnaj je zaradený medzi top športové podujatia v meste,“ rozhovoril sa športový riaditeľ MFK Zemplín Marek Zahorčák. Michalovčania sa znovu pochlapili a druhýkrát sa im podarilo zlanáriť barcelonský klub, ktorého tímy sú na celom svete veľmi žiadané a doslova sami si vyberajú, na akom podujatí budú štartovať. „Teší ma, že Katalánci sa opäť rozhodli pre Michalovce Cup. Už teraz viem povedať, že Barcelona príde v najsilnejšom možnom zložení. Pricestuje k nám teda celá plejáda mládežníckych reprezentantov nielen Španielska, ale aj iných krajín. Jej výprava bude 35-členná,“ prezradil športový riaditeľ.

Budúce hviezdy na michalovskom trávniku

Veľký záujem štartovať na Michalovce Cupe mali aj tri talianske veľkokluby, ktoré však podľa slov Zahorčáka požadovali neskorší termín turnaja. "Keďže Barcelona trvala na tomto dátume, vyšli sme jej v ústrety. Napriek tomu sa diváci majú načo tešiť. Legia aj Olympiakos sú aktuálnymi majstrami svojich krajín v kategórii U17 a akadémie Barcelony a Sevilly dlhodobo patria medzi španielsku špičku.“ Na turnaji sa predstavia hráči v kategórii U17, teda mladší dorastenci. Aktuálne sú to neznámi „násťroční“ chlapci, ktorých čas ešte len príde. „Fanúšikovia sa môžu tešiť na budúce hviezdy svetového futbalu. V roku 2014 bol najlepším hráčom turnaja Carles Aleňa, ktorý je už teraz pevnou súčasťou prvého mužstva Barcelony,“ uviedol Zahorčák. V Michalovciach si zahrali aj ďalší nadštandardní hráči, ktorí sa pomaly tlačia do svetovej špičky a hrajú v top kluboch. „Trojica Dani Olmo, Carlos Soler a Borja Mayoral sa v nedeľu stala majstrom Európy v kategórii do 21 rokov. Olmo bol dokonca nedávno v drese Dinama Záhreb vyhlásený za najlepšieho hráča chorvátskej ligy a špekuluje sa o jeho návrate do Barcelony.“ Michalovce Cup 2019 bude prebiehať od utorka 6. do piatka 9. augusta. Formát zostal nezmenený. Organizátori rozdelia družstvá do dvoch trojčlenných skupín, v ktorých sa stretnú systémom každý s každým. Diváci tak každý deň uvidia po dva zápasy. V záverečný, kedy prídu na rad súboje o umiestnenie, teda o piate miesto, o bronz a finále, až tri.

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov