Kto do baráže proti Banskej Bystrici?

2021-05-22 09:28:19

Kým v skupine o titul je už o všetkých pozíciách rozhodnuté, v nadstavbovej skupine o udržanie sa existujú aj pred víkendovým záverečným kolom viaceré otázniky. Ten najdôležitejší sa viaže k tomu, kto napokon obsadí predposlednú piatu priečku,  znamenajúcu účasť v baráži. Adepti sú traja: Michalovce, Senica a Pohronie.

Jediná istota súvisiaca so skupinou o záchranu je pred vyvrcholením ligy tá, že posledné miesto obsadila Nitra, ktorá minimálne na rok opustí prvoligové vody. Zároveň vieme, že definitívne zachránení sú Ružomberok a Sereď, hoci v ich prípade ešte môže nastať vzájomná výmena pozícií. Na 1. priečke v tabuľke dolnej šestky sú momentálne Liptáci, ale tí majú len o bod viac ako Seredčania. Z uvedeného logicky vyplýva, že zvyšná polovica zo spodného poltucta ešte istotu udržania sa v najvyššej súťaži nemá. Priame vypadnutie už nikomu nehrozí, ale ten, komu zostane v rukách druhý, hoci o niečo priaznivejší „Čierny Peter“, si sezónu neželane predĺži. Ocitne sa v dvojzápasovej baráži (doma – vonku) proti druhému tímu z druhej najvyššej súťaže, ktorým sa počas uplynulého víkend definitívne stala Dukla Banská Bystrica.

Najbližšie ku konfrontácii s mužstvom spod Urpína sú momentálne Michalovce. Len o Zemplínčanoch totiž platí, že nemajú situáciu vo vlastných rukách. Ani víťazstvo v Nitre im nemusí stačiť na posun z aktuálneho predposledného „fleku“. Stane sa tak v prípade, ak aj aktuálne celkovo desiata Senica a deviate Pohronie vyhrajú svoje súboje proti Seredi, respektíve Ružomberku. V najlepšej pozícii je mužstvo zo Žiaru nad Hronom. Zverenci Jana Kameníka nazbierali doteraz 35 bodov, o tri viac než  Michalovčania. Doma s Ružomberkom im tak stačí aj jediný bod za remízu, aby si definitívne vydýchli. Istotu pred posledným kolom nemajú, keďže bilancia vzájomných duelov hovorí – o jediný gól – v prospech Zemplínčanov. Naopak, Senica, potrebuje na istotu víťazstvo v Zlatých Moravciach, kde na domáce duely nastupuje Sereď. Záhoráci majú v tabuľke totiž len o jeden bod viac ako Michalovce. Na druhej strane, ak sa tímu z východu republiky nepodarí pod Zoborom vyhrať, ale len zremizuje, zachráni sa Senica aj v prípade vlastnej prehry, keďže vzájomné zápasy sú v tomto prípade na strane výberu Karola Praženicu.

Na všetkých troch štadiónoch spodnej šestky teda bude v sobotu večer o čo hrať. Pripomeňme, že vlani sa po netradičnej „polovičatej“ nadstavbe dostali do baráže Nitra ako posledný tím prvej ligy a Dubnica ako víťaz druhej ligy, pričom sa radovali Nitrania. Naposledy v sezóne 2018/19 sa hrala klasická baráž medzi predposledným z najvyššej súťaže a druhý z II. ligy. Aj v tomto prípade sa tešil favorizovaný tím, konkrétne AS Trenčín, ktorý najskôr prehral v Poprade (0:2), situáciu (aj ligu) však zachránil v domácej odvete (4:1).

Matej Trusa: Nitra si sama góly nedá

Zdanlivo v najhoršej situácii sú momentálne futbalisti Michaloviec. Jedno kolo pred koncom nadstavbovej časti im totiž patrí predposledná pozícia, s jednobodovým odstupom na Senicu a trojbodovým na Pohronie. V prospech Zemplínčanov zase hovorí skutočnosť, že nastúpia na ihrisku najhoršieho tímu ligy. Zverenci trénera Antona Šoltisa sa predstavia v Nitre, ktorá po sobotňajšej prehre v Ružomberku (0:2) definitívne obsadí posledné miesto a zostúpi do druhej ligy. Navyše, jej mužstvo kvária meškajúce mzdy a iné vnútroklubové problémy. „Sme si vedomí situácie v tabuľke. Do Nitry ideme zabojovať o tri body a hoci nemôžeme ovplyvniť výsledky a výkony našich konkurentov, azda sa šťastie prikloní na našu stranu a prehupneme sa aspoň na desiate miesto. Chceme sa vyhnúť baráži,“ povedal útočník Michaloviec Matej Trusa a na margo nelichotivej situácie v Nitre, ktorej navyše už o nič nejde, doložil: „Na to sa nikdy nedá spoliehať. Nitra si sama góly nedá. Jej hráči na zostupe už nič nezmenia, no určite bude ich cieľom rozlúčiť sa s najvyššou súťažou víťazstvom. Nič ľahké nás nečaká.“

Michalovce nastúpili v tejto sezóne proti Nitre už tri razy a vždy to boli tesné zápasy. Najskôr v 11. kole remizovali u súpera 1:1, v 22. kole vyhrali doma 1:0 a takpovediac hneď v odvete o týždeň neskôr v prvom kole nadstavby na Zemplíne remizovali 1:1. „Vieme, že zápasy s Nitrou boli vyrovnané a založené na bojovnosti. Verím, že si vypracujeme dostatok šancí a konečne ich aj budeme premieňať. Efektivita bude veľmi dôležitá,“ skonštatoval útočník národného tímu do 21 rokov Matej Trusa, ktorý proti Nitre v tejto sezóne ešte neskóroval. Ktovie, možno mu to vyjde práve teraz! „Tréner nám povedal, že všetko, čo sa doteraz stalo, je už za nami. Maximálne sa sústredíme na náš výkon v Nitre. Budeme bojovať do poslednej chvíle,“ uviedol talentovaný 20-ročný útočník. Všetci účastníci dolnej šestky sa zhodujú tom, že zápolenia v skupine o udržanie sa sú nesmierne psychicky náročné. Matej Trusa sa však na to pozerá aj optimistickou optikou. „Myslím si, že pre nás všetkých je to obrovská skúsenosť. Mnohí sme takúto situáciu ešte nezažili a teraz musíme hrať ťažké zápasy. Sami sme sa do tejto situácie dostali a sami sa z toho musíme aj vyhrabať.“

Čo je v globále podľa Mateja Trusu v zápasoch o udržanie sa najdôležitejšie? Čo bude potrebné spraviť, aby sa v Nitre dostavil želaný výsledok? „Prvoradé je neinkasovať. Keď dobre bránite, šanca môže vždy prísť. V tomto smere sme to napríklad nezvládli naposledy doma proti Seredi. Dostali sme dva góly a proti skúsenému súperovi to bolo náročné otáčať. Napokon sme vyťažili aspoň bod za remízu 2:2,“ vyhlásil Matej Trusa, ktorý sám cíti, že ho jarná časť posunula dopredu. „Súperi hrajú primárne na výsledok, obrany sú kompaktné, nikto to príliš neotvára. Dobrý útočník si musí aj v takejto situácii nájsť priestor v súperovej šestnástke,“ vysvetlil.

Ak by sa aj Michalovčanom nepodarilo prehupnúť na desiatu priečku, nič nie je stratené. O ligovú príslušnosť zabojujú v dvojkolovej baráži s Duklou Banská Bystrica. Nebolo by to ľahké, veď mužstvo spod Urpína takmer celú sezónu trónilo na čele druhej ligy a až v závere prepustilo vedúcu priečku Liptovskému Mikulášu. „Nad tým vôbec neuvažujem. Sústredím sa na Nitru. Baráž by bola veľmi náročná. Mužstvá z druhej ligy celý rok bojovali o postup, takže v baráži by sme nedostali nič zadarmo. Verím, že túto skúsenosť napokon nebudeme musieť podstúpiť,“ povedal Matej Trusa.

Zdroj: denník Šport

Foto: Róbert Andrejov