Hrával s Messim, teraz chce Michalovčanov opäť dostať do prvej šestky

2021-10-06 11:01:05

Odchovanec jednej z najlepšej futbalovej školy na svete La Masie sa na Zemplín vrátil po dvoch rokoch.

Po viac ako dvoch rokoch sa v zostave michalovského MFK Zemplín objavil aj stredopoliar Jose Casado. Tridsaťtriročný rodák z Almerie, ktorý má za sebou bohatý futbalový životopis, tu pôsobil v jarnej časti sezóny 2018/19, kedy sa Michalovčania premiérovo prebili do prvej šestky a následne dosiahli historicky najlepšie umiestnenie vo Fortuna lige piate miesto. Teraz prišiel opäť a opäť má tie isté ciele.

Casado zatiaľ nastúpil do dvoch zápasov ako striedajúci hráč a v oboch sa Zemplínčania tešili z výhry 1:0. Bolo tak v Trnave, kde proti Seredi odohral celý druhý polčas, ako aj v sobotu proti Žiline, kedy odohral posledných deväť minút a nadstavený čas. „Asi som mal prísť skôr,“ smeje sa štvrtý Španiel v tíme trénera Miroslava Nemca. „Čo sa týka toho, klub má zrejme s hráčmi z našej krajiny dobré skúsenosti. Pamätám si, že tu zakaždým bol nejaký Španiel. Aj pred dvoma rokmi nás tu bolo niekoľko. Michalovce som poznal a keď sa mi ozvali, hneď som sa rozhodol pre návrat sem,“ pokračuje 33-ročný Casado.

 

Po dvoch rokoch znova v michalovskom drese (foto: Róbert andrejov).

Člen slávnej barcelonskej futbalovej školy La Masie, ktorá vychovala aj jedného z najlepších futbalistov sveta Lionela Messiho, má za sebou vskutku bohatý futbalový životopis. V 33-rokoch už stihol obehať šesť krajín a do niektorých sa aj vrátil. Výnimkou nie je ani Slovenska, kde pôsobil v Gabčíkove, ale aj na najvyššej úrovni v Trnave, Zlatých Moravciach či Michalovciach. „Každá krajina, kde som hral mi dala veľa. Či už futbalovo, alebo ľudsky,“ pokračuje Casado, ktorý okrem španielčiny plynule hovorí aj po anglicky, maďarsky, česky a slovensky. Pred dvoma rokmi si s Michalovčanmi, ktorým aktuálne patrí štvrté miesto v tabuľke, zahral v nadstavbovej časti o titul a v nej nechce chýbať ani teraz. „Všetko sa tu robí preto, aby to tak aj bolo. Chytili sme určitú šnúru dobrých výsledkov a hneď sme tam, kde chceme byť. Naším cieľom je ísť od zápasu k zápasu. Teraz máme reprezentačnú prestávku a po nej chceme vo víťaznej sérii určite pokračovať,“ dušuje sa 33-ročný navrátilec do michalovskej zostavy. „Michalovce sú ako môj domov. Tu sa cítim dobre. Pred dvoma rokmi ma zlákala ponuka v Španielsku, no teraz som znova tu. Pevne verím, že táto sezónu bude ešte lepšia, ako tá, čo som tu bol minule.“ Rodák z Almerii sa na Zemplín vrátil po pôsobení v španielskom treťoligovom Penya Deportiva Santa Eulalia a rumunskom SSU Politehnica Temešvár. Najskôr sa jeho návrat administratívne naťahoval, krátko pred uzavretím prestupového obdobia aj pre amatérov sa to ale nakoniec vyriešilo. „Som tomu strašne rád, pretože som sa tu aj predtým a aj teraz cítim dobre. Pred Michalovcami som mal aj ponuky zo Španielska, Rumunska a aj zo Slovenska, keď sa mi ale ozvali Michalovce, bol som rozhodnutý hneď kývnuť na ich ponuku,“ zdôraznil Casado.

Ten sa v pätnástich rokoch presunul v rodnej krajine do slávnej Barcelony. Prešiel všetkými mládežníckymi tímami v klube, ktorý má momentálne problémy. Slávny „Blaugranas“ trápia finančné suchoty a aj kvôli ním museli Katalánci oželieť služby svojho najlepšieho hráča Lionela Messiho. Ten sa v lete presunul do francúzskeho Paríž SG. „Nie je tam teraz ľahká situácia, no verím, že sa to nejako utrasie a Barcelona z toho vyjde silnejšia a opäť bude najlepším klubom na svete. Sú tam potrebné zmeny, ktoré už nastali. Vrátil sa tam prezident klubu Laporta a myslím si, že to môže fungovať. Je potrebné obmeniť aj káder a keď sa tak stane, určite to bude pre klub lepšie,“ reaguje Casado, ktorý v minulosti v doraste hrával aj práve so slávnym Lionelom Messim, či ďalšími španielskymi reprezentantmi Busquetsom, Pique či Fabregasom. „Čo sa týka Messiho, ten už vtedy ukazoval obrovskú futbalovú kvalitu. Už vtedy sa hovorilo, že môže byť najlepším na svete. Teším sa z toho, že minulú stredu skóroval za Paríž, no nie som rád, že už nie je v Barcelone,“ pokračuje nateraz posledná michalovská posila. Casado najskôr nepredpokladal, že Messi zmení dres, no postupne začal tušiť, že sa jeho prestup upečie. „Ako som povedal, som fanúšik Barcelony a som smutný z toho, že odišiel. Na druhej strane, nikde nie je napísane, že sa po určitom čase vrátim „domov“ nemôže,“ podotýka Casado, ktorý sa vie vžiť v pocity argentínskej futbalovej hviezdy. „V Barcelone žil odmala, mal tam svoju rodinu, ktorá je doma práve v Katalánsku. Určite sa mu teda neodchádzalo ľahko. Určite chcel ostať, no žiaľ, asi to nebolo možné za súčasnej situácie. Keby sa dalo, určite by tam ostal aj za oveľa menšie peniaze. Situácia to ale nedovolila...“

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)