V príprave aj proti špičke druhej ligy

2022-01-09 14:05:55

Slovo o našich súperoch v zimnej príprave.

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce v pondelok desiateho januára poobede odštartujú zimnú prípravu na náročnú jarnú časť. V jej úvode zabojujeme o pozíciu v nadstavbovej skupine o titul, kde by sme sa dostali znova po dvoch rokoch. Príprava nášho tímu bude relatívne krátka, iba päťtýždňová. V nej odohráme šesť duelov.

Našim prvým súperom bude po jesennej časti druhý tím tretej ligy Východ 1. FC Tatran Prešov. Prešovčania, ktorých vedie bývalý slovenský reprezentant Stanislav Šesták, na jeseň odohrali pätnásť duelov, dvanásť z nich vyhrali a trikrát ťahali za kratší koniec. Za lídrom súťaže FK Spišská Nová Ves zaostávajú o dva body, Spišiaci však majú o jeden odohraný duel menej. V lige zaznamenali najviac gólov (53), najviac, až dvadsať zaknihoval náš bývalý útočník Jozef Dolný. V sobotu pätnásteho januára pôjdu o reprízu konfrontácie z druhého kola Slovnaft Cupu. Vtedy sme v riadnom hracom čase v Šariši remizovali 2:2 (góly zaznamenali Gembický a Trusa), po strelách zo značky pokutového kopu sme sa tešili z postupu ďalej.   

Aj v druhom prípravnom zápase nás čaká bývalá bašta futbalu nielen na východe Slovenska. Našim súperom bude aktuálne druholigový FC Košice. Košičanom aktuálne patrí v tabuľke druhej ligy až šieste miesto, keď v sedemnástich zápasoch dosiahli 32 bodov. Desaťkrát vyhrali, dvakrát remizovali a päťkrát prehrali. Nevyšiel im hlavne úvod sezóny, záver ale mali výborný. Zverenci trénera Jozefa Vukušiča z posledných siedmych duelov až šesťkrát vyhrali a zároveň aj postúpili do osemfinále Slovnaft Cupu. Tretím našim súperom v príprave bude ďalší druholigista Slavoj Trebišov. Ten mal dobrý vstup do súťaže, keď vyťažil z toho, že v prvých piatich kolách hrali doma. Postupne ale začali klesať v tabuľke a po jesennej časti skončili na desiatom mieste. V sedemnástich dueloch nazbierali 22 bodov, za šesť výhier, štyri remízy a sedem prehier. V kádri trénera Ondreja Desiatnika, ktorý má od zimnej prípravy nového asistenta – bývalého ligového kanoniera Jána Nováka, je aj viacero hráčov s michalovskou minulosťou (Roman Begala, Stanislav Danko, Tomáš Ilinjo, Tomáš Dráb...) a v kádri je aj syn nášho športového riaditeľa, Vladimír Rusnák mladší.

Sériu domácich prípravných duelov zakončíme s jediným účastníkom najvyššej súťaže MFK Tatran Liptovský Mikuláš. Nováčik Fortuna ligy obsadil na jeseň desiate miesto. V devätnástich zápasoch nazbieral šestnásť bodov, o sedem menej ako náš Zemplín. S Liptákmi sme sa stretli v jesennej časti dvakrát. Doma sme ich zdolali po góloch Wisdoma Kanuho a Igora Žofčáka 2:1 (za hostí skóroval Jakub Švec), v Poprade, kde Mikuláš hrá svoje domáce zápasy, sme vyhrali po góle Mateja Trusu 1:0. Najlepším strelcom MFK je s piatimi gólmi Richard Bartoš. Jedinýkrát sa vonku predstavím v Banskej Bystrici. Dukla patrí k špičke druhej lige, o jesennej časti jej patrí druhé miesto, len vinou horšieho skóre za prvou Podbrezovou. Banskobystričania vyhrali v dvanástich dueloch, štyrikrát remizovali a iba raz prehrali. S Duklou sme si zahrali aj v letnej príprave, doma sme ju zdolali po góloch Matúša Begalu a Popovitsa 2:0.

V generálke na úvodné kolo jarnej časti nás čaká ďalší druholigista, nováčik súťaže FK Humenné. Humenčania sa po jedenástich rokoch vrátili do druhej najvyššej súťaže a to impozantným spôsobom. Zverenci trénera Jozefa Škrlíka nazbierali v sedemnástich dueloch solídnych 34 bodov za 10 víťazstiev, 4 remízy a 3 prehry. S touto bilanciou im patrí piate miesto. „Škrlíkovcom“ vyšiel ideálne štart do súťaže, keď okamžite okupovali horné priečky tabuľke. Chvíľu im dokonca patrilo aj prvé miesto, doplatili však na posledné dve prehry, po ktorých klesli na súčasné miesto v tabuľke. Humenčanom máme čo vracať. V letnej príprave sme na jeho pôde prehrali 2:5. V kádri je takisto viacero našich bývalých hráčov (Jozef Šimon Turík, Erik Streňo, Michal Hamuľak...). 

Program zimnej prípravy MFK Zemplín:

Pondelok 10. januára: úvodný tréning

Sobota 15. januára: Michalovce – 1. FC Tatran Prešov (III. liga)

Streda 19. januára: Michalovce – FC Košice (II. liga)

Sobota 22. januára: Michalovce – Slavoj Trebišov (II. liga)

Streda 26. januára: Michalovce – MFK Tatran Liptovský Mikuláš (I. liga)

Sobota 29. januára: MFK Dukla Banská Bystrica – Michalovce (II. liga)

Sobota 5. februára: Michalovce – FK Humenné (II. liga)