Z histórie michalovského futbalu (17. časť)

2022-07-17 10:47:54

Pokračujeme sedemnástym dielom seriálu k 110. výročiu založenia nášho klubu.

Michalovský futbal oslavuje v tomto kalendárnom roku okrúhle 110. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili seriál o histórii klubu, ktorý bude mapovať jednotlivé sezóny. Dnes si priblížime obdobie rokov 2005 až 2010. Na titulnej fotke je mužstvo z jesene 2009, ktoré účinkovalo v druhej najvyššej súťaži.

2005/06

Po úspešnej sezóne bolo v Michalovciach turbulentné leto. Klub bojujúci o prežitie sa podarilo zachránil vďaka ľuďom, ktorým osud futbalu v metropole Zemplína nebol ľahostajný. Do klubu vstúpila stavebná firma Scorp spol. s r.o. spoločne s mestom a časť akcií ostalo v rukách spoločnosti Media Group vedenej Jaroslavom Bovanom, ktorý bol dovtedy aj prezidentom ŠK Zemplín. Od novej sezóny ho na čele klubu nahradil jeden zo spolumajiteľov Scorpu Igor Šoltinský, ktorý sa stal predsedom predstavenstva. Funkciu športového riaditeľa zaujal Marián Kuchta, ale len do mája 2006, kedy ho vystriedal Gabriel Hreščák. Pracovalo sa aj na transformácii klubu z „eseročky“ na akciovú spoločnosť, čo bolo potrebné pre účinkovanie v II. lige. Všetko sa podarilo dotiahnuť v polovici sezóny, a tak od 1. januára 2006 sa názov klubu zmenil na Mestský futbalový klub (MFK) Zemplín. Z minuloročného kádra sa rozutekali takmer všetci hráči. Ostalo len torzo – brankári Belán, M. Žofčák a Šafranko, Olejár, Uhľár, Horochonič. Nový tréner Ján Karaffa s asistentom Radoslavom Kačalom mali neľahkú úlohu vyskladať nové mužstvo. Prišlo množstvo nových tvárí – Radoslav Tomko, Jaroslav Adam, Tomáš Šimko, Stanislav Svadeba, Branislav Bajza, Vladimír Škuta, Bartolomej Petro, Maroš Bačík, v priebehu jesene Artem Yevlanov, Maksym Berlizev, Ján Leško, Peter Augustíni a vrátil sa aj kanonier Miroslav Tóth. Po rozpačitom úvode sa mužstvo postupne zohralo a vďaka výbornému záveru jesene, keď vyhralo tri zápasy v rade, prezimovalo na solídnej 5. priečke. Kormidelník Radoslav Kačala (Karaffu odvolalo vedenie klubu po 8. kole, ako hlavný však bol vedený Vladimír Gombár, keďže Kačala nedisponoval požadovanou licenciou) s asistentom Jánom Bírešom museli v zime opäť plátať diery v kádri po mnohých odchodoch – Petra, Šimka, J. Leška, M. Tótha, Šafranka, Berlizeva, Augustíniho a Svadebu. Veľa bolo aj príchodov – Adam Geri, Michal Áč, Lukáš Janič, Roman Marchenko, Maksym Ivchenko, Peter Meliš, Marián Juhás a z dorastu Tomáš Stričko, Jozef Marec. Mužstvo v jari doma vyhralo iba trikrát a keď k tomu pridalo 7 bodov od súperov, výsledkom bolo konečné 7. miesto. Kvôli chystajúcej sa reorganizácii súťaže vypadlo až poltucet tímov (Humenné, Dun. Streda, Lipany, Báč a „béčka“ Trnavy a Nitry) a trojica sa tešila z postupu (MFK Košice, Slovan, Senec).

Výsledky ŠK Zemplín/MFK Zemplín: Nitra B 2:2 a 2:0, Lipany 2:1 a 1:0, Lučenec 1:2 a 2:0, Báč 1:1 a 2:0, Humenné 3:1 a 1:0, Prešov 4:1 a 0:1, Slovan Bratislava 0:0 a 1:1, Rimavská Sobota 0:1 a 1:2, Dunajská Streda 1:0 a 1:3, Šaľa 2:3 a 0:2, Zlaté Moravce 3:0 a 0:0, Podbrezová 0:3 a 1:0, MFK Košice 1:0 a 0:1, FC Senec 1:3 a 1:1, Trnava B 3:1 a 1:0.

Súpiska ŠK Zemplín/MFK Zemplín: Belán, M. Žofčák – B. Petro, T. Šimko, Aľušik, B. Bajza, Uhľár, Bačík, Horochonič, Olejár, J. Šafranko, Rad. Tomko, Svadeba, J. Leško, P. Jakub, Berlizev, J. Adam, Shytov, Škuta, Meliš, Augustíni, Yevlanov, Hreško, M. Juhás, Marchenko, Mir. Tóth, Marec, L. Janič, A. Geri, Áč, Ivchenko, Ruskovský, Moskaľ, Stričko. Tréneri Ján Karaffa, od 9. kola Radoslav Kačala (od jari bol oficiálne vedený Vladimír Gombár).

2006/07

Letná prestávka bola krátka, no v michalovskom klube o to rušnejšia. Po dlhých rokoch sa štadión dočkal rekonštrukcie, ktorú dotovalo mesto Michalovce. Novú podobu dostal interiér i exteriér hlavnej tribúny. Skvalitnili a obnovili sa inžinierske siete, zväčšili a zmodernizovali kabíny, prebudovali VIP miestnosti či osadili sedačky na hlavnej tribúne. Do klubových štruktúr sa vrátil niekdajší šéf Jaroslav Bovan, ktorý teraz zasadol na manažérsku stoličku. Kormidelníka Vladimíra Gombára nahradil Karol Kisel, pričom asistovali mu Radoslav Kačala a Ján Bíreš, teda tréneri, ktorí viedli mužstvo v jarnej časti predošlej sezóny. Obmenil sa aj káder. Odišli Janič, Áč, Škuta, Marchenko a Ivchenko. Nahradili ich Jozef Tirer, Vladimír Chovan, Stanislav Smrek, Dominik Rodinger, Hondurančania David Murillo, Antonio Dolmo Ramirez a navrátilci Miroslav Tóth, Adrián Devečka a Jaroslav Dargaj. Najväčšou zmenou však bola reorganizácia súťaže. Druhá najvyššia súťaž sa premenovala na I. ligu a hralo v nej už iba 12 tímov. Tie odohrali 22-kolovú základnú časť, po ktorej prišla nadstavba. Prvé štyri celky postúpili do prelínačky o postup do Corgoň ligy a zvyšné bojovali o záchranu. Aj keď vidina pútavých súbojov s corgoňligistami Michalovčanov lákala, medzi najlepšie kvarteto I. ligy sa bohužiaľ neprebojovali. Doplatili na nevydarený štart, pretože z prvého víťazstva sa tešili až v 7. kole, keď vysoko zdolali Močenok (6:1). Ďalšie triumfy prichádzali sporadicky, väčšinou zbierali nerozhodné výsledky a po remíze 0:0 (a najslabšom výkone v sezóne) v 12. kole s Podbrezovou požiadal o uvoľnenie z funkcie tréner Kisel. Jeho miesto zaujal známy búrlivák Ladislav Molnár, ktorý sa však krátko po tom presunul na post šéftrénera a mužstvo viedli Jozef Škrlík s asistentom Vladimírom Rusnákom ml. Po základnej časti obsadil kolektív až 9. miesto. Následne sa vytvorila nová tabuľka pozostávajúca iba zo vzájomných duelov tímov na 5. až 12. priečke a nej už bol MFK Zemplín predposledný. Na jar teda čakal žlto-modrých boj o záchranu. V klube nič neponechali na náhodu a káder patrične posilnili – prišli skúsení Rastislav Tomovčík, Peter Murinčák, Rastislav Beličák, Tomáš Gerich, Peter Dobiáš, ale aj Tomáš Jenei, Roman Čavojský a aj dorastenci Matúš Humeník a Vladimír Praščák. Vďaka skvelému nástupu do nadstavby, keď vyhrali úvodných päť stretnutí, sa Michalovčania rýchlo dostali do pokojných vôd tabuľky a mohli súťaž bez stresov dohrávať. V tabuľke o záchranu napokon obsadili konečnú 4. priečku, keď v nadstavbe prehrali iba tri zápasy. V súvislosti s touto sezónou nemožno nespomenúť veľký úspech mládeže – starší dorastenci vyhrali II. ligu Východ a vybojovali si historický postup do celoslovenskej najvyššej súťaže, v ktorej pôsobia až doteraz.

Výsledky MFK Zemplín: Základná časť: Podbrezová 0:0 a 0:0, Dunajská Streda 3:3 a 2:2, MFK Košice B 2:4 a 0:2, Šaľa 1:3 a 1:1, Zlaté Moravce 1:1 a 1:1, Lučenec 1:1 a 1:0, Močenok 6:1 a 0:2, Turčianske Teplice 1:0 a 3:1, Humenné 0:1 a 0:1, Prešov 0:3 a 1:1, Rimavská Sobota 0:0 a 1:3. Nadstavbová časť: Prešov 2:0 a 0:3, Dunajská Streda 1:0 a 1:1, Lučenec 1:0 a 2:0, Humenné 2:1 a 1:2, Podbrezová 2:1 a 2:0, Turčianske Teplice 1:1 a 0:2, MFK Košice B 0:0 a 0:0.

Súpiska MFK Zemplín: Belán, M. Žofčák, Rodinger – Meliš, Uhľár, Aľušik, M. Juhás, A. Geri, Ruskovský, Dargaj, Bačík, Marec, Hreško, Murillo, A. Devečka, Tirer, Mir. Tóth, Smrek, Yevlanov, V. Chovan, Moskaľ, Cifranič, Dolmo Ramirez, Humeník, Beličák, Shytov, P. Dobiáš, Gerich, R. Tomovčík, Kokočák, Mižík, Čavojský, Murinčák, Praščák, Horochonič, Jenei. Tréneri Karol Kisel, od 13. kola Ladislav Molnár, od jari Jozef Škrlík.

V sezóne 2006/07 dosiahla mládež MFK Zemplín veľký úspech. Starší dorastenci vyhrali II. ligu a postúpili do najvyššej súťaže

2007/08

Dve najvyššie futbalové súťaže sa po roku znovu hrali novým modelom. V oboch účinkovalo opäť po 12 tímov, avšak premiérovo bojovali trojkolovým systémom, pričom pri nepárnom počte 33 zápasov mali výhodu jedného domáceho duelu navyše mužstvá, ktoré v predošlej sezóne skončili v tabuľke do 6. miesta. Na michalovskej lavičke zostal po vydarenej jari Jozef Škrlík a káder prešiel menšími zmenami – odišli hráči, ktorí boli na hosťovaní Smrek, Jenei, Dobiáš, Čavojský a Murinčák. Skončil aj Ukrajinec Yevlanov. Nahradili ich Ján Vajda, Martin Kerbčár a Ladislav Šuster, ktorí prišli z nižších súťaží. Vedenie klubu chcelo dať väčší priestor vlastným odchovancom a mužstvo budovať. V jeseni sa začalo s výstavbou ihriska s umelou trávou na mieste vedľajšej B-plochy, vďaka čomu sa výrazne zlepšili tréningové podmienky. Mužstvo hneď v 1. kole získalo bod na horúcej pôde Tatrana Prešov, ktorý neskôr súťaž suverénne vyhral (s náskokom 22 bodov) a vrátil sa do najvyššej súťaže. V ďalšom priebehu sezóny podávali Zemplínčania kolísavé výkony a pohybovali sa v strede pelotónu. Napokon prezimovali na 6. mieste, avšak rozdiely v tabuľke boli minimálne, a keďže zo súťaže vypadávali až dva celky, nemohli zaspať na vavrínoch. Do jarnej časti vstupovali už bez Tomovčíka, A. Devečku, Aľušika, Rodingera, Cifraniča, Shytova, Bačíka a Beličáka. Káder sa omladil, pribudli Marek Bajza, Miroslav Hrdina, Tomáš Sloboda, Miroslav Lauko, František Viskup, Karol Kovalík, vrátil sa Roman Čavojský a z dorastu boli vytiahnutí Erik Seman, Peter Kokočák a iba 16-ročný Dominik Kunca. Mužstvo v úvode jari dokázalo vyhrať v Trebišove (1:0) a Šali (2:1), ale potom prišla štvorzápasová šnúra prehier, počas ktorej ani raz neskórovalo, a MFK Zemplín začal tuho bojovať o udržanie sa. Na zlé výsledky doplatil tréner Škrlík a sezónu dokončil jeho asistent Vladimír Rusnák ml. Ten s kolektívom v siedmich zápasoch dosiahol dve výhry (s Humenným a Šaľou), ktoré stačili na záchranu. Michalovce skončili deviate, ale pred Trebišovom, ktorý skončil na zostupovom 11. mieste, mali v konečnom účtovaní náskok iba troch bodov...

Výsledky MFK Zemplín: Prešov 0:0, 0:2 a 0:2, Podbrezová 1:2, 0:2 a 0:2, MFK Košice B 0:2, 1:3 a 0:3, Prievidza 2:0, 6:1 a 0:2, Humenné 0:0, 0:2 a 1:0, Lučenec 1:2, 2:1 a 0:2, Stará Ľubovňa 4:2, 3:3 a 0:1, Inter Bratislava 1:0, 0:0 a 0:1, Trebišov 2:0, 1:0 a 1:2, Rimavská Sobota 0:2, 0:1 a 0:2, Šaľa 3:0, 2:1 a 2:0.

Súpiska MFK Zemplín: M. Žofčák, Rodinger, Hrdina – J. Vajda, Ruskovský, Kokočák, Cifranič, Humeník, Bačík, Beličák, Shytov, Šuster, Gerich, Hreško, E. Seman, Kerbčár, A. Devečka, Liluashvili, Mižík, Uhľár, Aľušik, Marec, R. Tomovčík, M. Bajza, M. Lauko, Čavojský, T. Sloboda, Praščák, Viskup, Kunca, Gamkrelidze, Kovalík. Tréneri Jozef Škrlík, od 27. kola Vladimír Rusnák ml.

2008/09

Predchádzajúca sezóna, keď mužstvo do posledného kola bojovalo o prvoligovú kožu, bola varovaním, aby sa podobná situácia neopakovala. Vedenie klubu na trénerskú lavičku angažovalo ostrieľaného kormidelníka Mikuláša Komanického, ktorý okamžite dokázal kolektívu vštepiť svoj rukopis. Už výsledky v letnej príprave, počas ktorej z deviatich duelov iba raz prehrali a zdolali aj ligové tímy Diósgyöru a Dubnice, naznačovala, že Michalovce môžu pomýšľať na vyššie priečky. Mužstvo posilnené o navrátilcov Tomáša Kozára, Leonida Shytova, brankára Maroša Ferenca, skúseného Petra Krakovského a strelca Jozefa Gašpara (nahradili odchádzajúcich Hrdinu, Gericha, Kerbčára a Slobodu) zaznamenalo v prvých šiestich súbojoch iba jednu porážku a v tabuľke bolo na 4. mieste. Navyše po výbornom výkone v domácom prostredí v Slovenskom pohári vyradilo corgoňligový Tatran Prešov po výsledku 3:1. Zemplínčania produkovali v jeseni oku lahodiaci ofenzívny futbal, napriek tomu sa nevyhli dvom zaváhaniam na vlastnej pôde s Rimavskou Sobotou (0:1) a Trenčínom (2:3). V pelotóne zimovali na 6. priečke, aj vďaka streleckému apetítu Gašpara, ktorý nastrieľal 11 gólov! V zime káder doplnili ďalší kvalitní hráči – Marián Adam, odchovanci Adrián Devečka a Dušan Sninský, legionári Sammy Dehamla a Amadou Coulibaly. Žlto-modrí sa netajili tým, že chcú v tabuľke skončiť do 3. miesta. Avšak jesenná atraktívna hra sa postupne vytratila. Mužstvo prestalo bodovať vonku, keď dosiahlo iba jednu remízu v Ličartovciach s rezervou MFK Košice (0:0). Zahanbujúcou bola predovšetkým prehra 0:1 na pôde „béčka“ Dunajskej Stredy, ktoré počas celej sezóny vyhralo iba dva zápasy! To už MFK Zemplín viedol doterajší asistent Vladimír Rusnák ml., pretože po prehre v 28. kole v Ružomberku s tamojším B-tímom (0:2) vedenie klubu odvolalo Komanického. Keďže Rusnák s mužstvom nedosiahol ani jednu výhru, navyše v poslednom dueli sezóny prišiel domáci debakel s víťazom súťaže Interom Bratislava 2:5, Michalovce zopakovali umiestnenie z predošlého ročníka (9. miesto), ktoré ani zďaleka nekorešpondovalo s ambíciami klubu.

Výsledky MFK Zemplín: Lučenec 2:3, 3:0 a 1:3, Rimavská Sobota 0:1, 1:5 a 1:1, Prievidza 2:0, 2:1 a 0:2, Šaľa 2:1, 0:1 a 2:1, MFK Košice B 1:1, 2:0 a 0:0, Ružomberok B 2:2, 2:0 a 0:2, Humenné 3:0, 0:0 a 1:1, Dunajská Streda B 4:1, 2:0 a 0:1, Trenčín 2:3, 2:6 a 0:0, Podbrezová 0:1, 1:1 a 0:3, Inter Bratislava 2:1, 0:1 a 2:5.

Súpiska MFK Zemplín: M. Žofčák, M. Ferenc – Krakovský, Uhľár, Gašpar, M. Lauko, Kovalík, Kozár, Marec, Ruskovský, M. Bajza, J. Vajda, Shytov, Šuster, Coulibaly, Čavojský, Kunca, Sninský, Hreško, Marián Adam, Mižík, Viskup, Humeník, Dehamla, Gamkrelidze, E. Seman, Yevlanov, A. Devečka. Tréneri Mikuláš Komanický, od 29. kola Vladimír Rusnák ml.

2009/10

Udalosťou leta bola obrovská rekonštrukcia michalovského futbalového štadióna, ktorej sa dočkal po vyše polstoročí. Začalo sa s ňou hneď po poslednom zápase minulej sezóny proti Interu Bratislava. Zbúraná bola stará tribúna aj betónové ovály a zmizla aj atletická dráha. Ihrisko sa posunulo bližšie k bývalej novej tribúne a nová kapacita štadióna bola 4200 divákov, pričom všetky miesta boli na sedenie. Hoci práce prebiehali rýchlo, bolo jasné, že do začiatku ročníka sa nestihnú dokončiť, preto žlto-modrí prvýkrát doma nastúpili až v 7. kole proti Liptovskému Mikulášu. K dispozícii bola iba polovičná kapacita a Michalovce v premiére remizovali s Liptákmi 1:1. Vedenie klubu vložilo trénerskú dôveru do rúk Vladimíra Rusnáka ml., ktorý v predošlých dvoch rokoch zakaždým dokončil sezónu po konci hlavných trénerov. Jeho asistentmi sa stali Emil Sudimák a Vladimír Moroz. Funkcionári nedávali mužstvu žiadny konkrétny cieľ o umiestnení, prvoradou úlohou bolo zapracovať do A-tímu čo najviac hráčov z vlastnej liahne. A tak boli z dorastu vytiahnutí Martin Blahuta, Miroslav Paulovčák, vrátil sa Erik Seman. Okrem nich do kádra pribudli Peter Pillár, Tomáš Labun, poľské dvojčatá Daniel a Mateusz Pyrkovci a skúsený Russlan Ljubarskij. S michalovským dresom sa rozlúčili Ferenc, Kovalík, Krakovský, Marián Adam, Marec, Kozár, Coulibaly a Dehamla. Napriek ťažkému štartu odštartoval omladený kolektív výborne a pred 7. kolom bol dokonca v tabuľke druhý. Lenže prišla dlhá séria bez výhry, ktorú sa skončila až v 16. kole domácou výhrou s „béčkom“ Ružomberka (2:0), a tak po jeseni figuroval v pelotóne na 6. priečke. V zime dostali šancu ďalší hráči z vlastného dorastu Marek Mihok a Oliver Tatár, prišiel aj Peter Zahradnik z Prešova. To už boli preč Devečka, Labun, Tirer a Gašpar, ktorí boli z kádra vylúčení ešte v priebehu jesene. V jari produkovalo mužstvo nezáživný futbal, trápilo sa v koncovke a vyhralo iba tri zápasy. V konečnom účtovaní obsadilo 6. miesto so ziskom 30 bodov. Starosti so záchranou však nemalo žiadne. A to aj vďaka tomu, že prvoligovú súťaž dokončilo iba 10 z 12 klubov! Najprv sa už po 5. kole na protest proti rozhodcom odhlásila Podbrezová a po 23. kole bola vylúčená Prievidza, ktorú postihli veľké finančné problémy. Záver ročníka bol pre Michalovce slávnostný. Na ich novučičkom štadióne sa totiž 11. mája uskutočnilo prvýkrát v histórii finále Slovenského pohára. V ňom bratislavský Slovan rozdrvil trnavský Spartak 6:0.

Výsledky MFK Zemplín: Lučenec 1:0, 1:1 a 0:3, Rimavská Sobota 0:1, 1:1 a 1:0, Šaľa 3:0, 1:1 a 0:1, Ružomberok B 2:1, 2:0 a 2:0, Púchov 0:1, 1:2 a 1:2, Liptovský Mikuláš 1:1, 0:1 a 0:0, Dolný Kubín 0:0, 2:0 a 2:1, Zlaté Moravce 0:2, 1:2 a 0:3, Trenčín 0:2, 0:3 a 1:4, anulované výsledky Prievidza 1:1 a 3:0.

Súpiska MFK Zemplín: M. Žofčák, P. Pillár – J. Vajda, Uhľár, Gašpar, A. Devečka, Mižík, Ruskovský, Kunca, Shytov, Hreško, Sninský, M. Pyrka, E. Seman, Blahuta, Viskup, Yevlanov, D. Pyrka, Tirer, Gamkrelidze, Tatár, Paulovčák, Labun, Ljubarskij, Mihok. Tréner Vladimír Rusnák ml.

22. augusta 2009 sa hral prvý zápas na zrekonštruovanom michalovskom štadióne - zrodila sa v ňom remíza 1:1 s Liptovským Mikulášom