„Baby boom” zachránil jeseň

2022-12-10 16:40:11

Denník Šport zhodnotil jeseň v podaní MFK Zemplín.

Ani sa veriť nechce, že Michalovčania sú už ôsmu sezónu medzi elitou, pričom posledných päť rokov ako jediní hája česť východného Slovenska.

Futbalisti MFK Zemplín majú za sebou štandardnú jeseň. Počas leta sa neudial veľký prievan v kádri, čo bolo len na prospech veci. Odišla síce motorová myš stredu poľa Japonec Takuto Ošima do poľskej Cracovie Krakov, no tréner Norbert Hrnčár si priviedol pred sezónou do obrany Jeřábka, krídelníka Jánošíka a hroťáka Adlera. Išlo veru o vydarené transfery. Podobne ako neskôr aj príchod Njieho. A hlavne objavil čaro 20-ročného barcelonského klenotu Briana Peňu, ktorému zveril režisérsku taktovku. Tým, že Ošima odišiel a Igor Žofčák pomaličky tiež uvoľňuje stred poľa, uzemčistý Španiel mal zrazu more priestoru, aby sa naplno realizoval a ukázal svoje neobmedzené kreatívne možnosti. Ak k nemu prirátame „druhú mladosť” Matúša Marcina, spoľahlivého Lukáša Jánošíka či neúnavného Wisdoma Kanua, viaceré ofenzívne akcie boli pohladením futbalovej duše.

Defenzíva mužstva trochu pokrivkávala za ofenzívou, ale tiež viac v prvej polovici jesene, ako v druhej. Napokon, z piatich čistých kont boli štyri v druhej polovici. Brankár Száraz sa postupne dostal do dobrej formy. Obrana sa tiež vyformovala okolo stopérskej opory Michala Jeřábka. Dobre mu však sekundovali Ranko, Kotula, Mendez či Vaško s Njiem.

Zemplínčania pravidelne oscilujú v strede tabuľky na hrane oboch šestiek. Každoročne je účasť v tej lepšej polovici cieľom klubu. Pri veľkej vyrovnanosti mužstiev sa im to podarilo zatiaľ dvakrát. Dlho to vyzeralo, že ani po tejto jeseni z týchto ambícii nič nebude. Ak to trochu odľahčíme, tak do kabíny prišiel „baby boom” a s ním aj dve veľmi cenné domáce víťazstva s Podbrezovou a Trenčínom, ktoré nakopli mužstvo znovu do hry o prvú šestku a vlastne zachránili jeseň. Asi najvydarenejším zápasom však bol domáci duel so Žilinou (3:2). Navyše, na jar sa do konca základnej časti neodohrajú iba tri, ale štyri stretnutia. Zemplínčania tak môžu reálne zabojovať o lepší poltucet. Musia však v prvom rade popracovať na vyrovnanosti výkonov a zabrať aj na ihriskách súperov.

Menším negatívom je úbytok fanúšikov. Zdalo by sa, že po pandémiovom období bude väčší hlad divákov po futbale, no návštevnosť stagnuje. Pritom hráči vo väčšine domácich stretnutí divákov naozaj bavili.


VYSVEDČENIE MUŽSTVA

BRANKÁRI 2

Vyslovene nezlyhali, ale ani neohurovali tak, aby dominovali nejakým štatistikám. Do brány sa dostal Kožuchar i Száraz, no jednotkou bol nakoniec druhý menovaný. Postupne sa stal oporou, zneškodnil dôležitú jedenástku v Zlatých Moravciach.

OBRANCOVIA 3

Český stopér Michal Jeřábek bol oporou a stálicou obrany. Podobne ako krajní obrancovia Mendez s Kotulom. Na druhom stopérskom poste sa striedali Ranko s Vaškom. Nakoniec sa tréner rozhodol pre zaujímavý ťah, keď Kotulu stiahol do stredu a na kraj prišiel Magda a vôbec to nebolo márne. Platí však, že zbytočnou chybou či pokazenou rozohrávkou vedeli znegovať svoj dobrý výkon.

STREDOPOLIARI 2

Na defezívnom poste sa vystriedalo kvarteto Kanu, Begala, Njie i Vaško. Vyslovene nesklamal nik. Najlepšie však fungovala spolupráca posledne dvoch menovaných. Smerom dopredu dal tréner Hrnčár dôveru Peňovi, ktorý sa stal novým režisérom hry MFK Zemplín. Celkom si sadol s krídelníkmi Jánošíkom, Marcinom i s hrotom Kanuom.

ÚTOČNÍCI 2

Na hrote začínal Adler, ale v priebehu jesene sa vpredu pevne usadil Kanu. Nie je to síce búrač obrany, ale bol to dobrý ťah. Bol lepší do kombinácií a aj efektívnejší. Napokon tri góly dal a na tri prihral. Výborne sa dopĺňal s krídelníkmi Marcinom a Jánošíkom i s tvorcom hry Peňom.

LAVIČKA 3

Na jednej strane Žofčák či Adler vedeli priniesť na ihrisko skúsenosti, prípadne upokojiť hru, no ďalší hráči sa nedokázali presadiť tak, aby zabojovali o základnú zostavu - Slebodník, Issa, Šimamura. U mladíkov ako Záhradník, Petrík či Sova zasa ide o zbieranie skúseností. Z lavičky sme necítili až taký tlak na hráčov základnej zostavy.

TRÉNERI 2

Norbert Hrnčár i Richard Höger prišli k mužstvu už v minulej sezóne, hoci druhý spomínaný len na diaľku. Odviedli dobrú robotu, tak si vypýtali zmluvu i na tento ročník. Priniesli k tímu skúsenosti, vďaka ktorým sa dokázali dostať i z minikríz počas sezóny. Dokázali strhnúť mužstvo, no nebolo by od veci, keby hlavný kouč ubral z impulzívnosti, ale to by už asi nebol on.

CELKOVÉ HODNOTENIE PROSPEL


Skrotiť emócie a zabrať vonku

Najvýchodnejší celok súťaže potvrdil stabilnú výkonnosť mužstva stredu tabuľky. Na svoje možnosti hral pekný kombinačný futbal a na futbalovú scénu vysunul ešte viac do popredia viaceré zaujímavé mená. Aj o nich hovoril tréner MFK Zemplín Norbert Hrnčár

Vládne spokojnosť pri pohľade na tabuľku, keď na 6. priečku strácate bod?

„Myslím si, že 21 bodov je dobrý základ. Musíme však byť veľmi obozretní, lebo máme blízko nielen k hornej šestke, ale i k mužstvám pod nami. Budeme teda dôslednejší vo všetkých aspektoch v príprave na jarnú časť sezóny.”

Ktorý výkon mužstva by ste najradšej vymazali z pamäti a naopak, ktorý by ste radi zopakovali i v ďalších zápasoch?

„Najradšej by som zabudol na ten posledný v Trnave, kde sme zápas komplexne nezvládli. Bolo viac negatívnych okolností okolo tohto stretnutia, čo sa aj premietlo do výsledku. Naopak, teší ma druhá polovica jesene, ktorá nám celkom vyšla. Nielen výsledkovo, ale hlavne herne. Najmä domáce súboje boli veľmi vydarené a bola na ne pozitívna odozva od fanúšikov. Vypichol by som zápas so Žilinou.”

Herne zaujal hlavne Brian Peňa. V minulom ročníku iba naskakoval do zápasov a dokopy odohral iba 381 minút. Teraz za jeseň 1348 minút. Čakali ste až taký výkonnostný skok?

„Veľmi príjemne ma prekvapil. Mal som s ním veľmi veľa individuálnych pohovorov o tom, ako by mal pôsobiť a fungovať na ihrisku. Myslím si, že to zabralo a dnes je z neho dôležitý a stabilný člen základnej jedenástky. Zmenil sa i jeho prístup v tréningovom procese, čo ma veľmi teší.”

Určitým ukazovateľom práce sú aj transfery hráčov von z klubu. Vnímate to tiež tak?

„Nepochybne a teší ma, že sa hráči posúvajú ďalej v kariére a na druhej strane klub si vďaka odstupnému uľahčí fungovanie. V lete prestúpil Ošima do Cracovie Krakov, kde hrá v základnej zostave. To isté platí aj Mendezovi, ktorý spravil obrovský progres a viac menej je isté, že na jar bude obliekať dres Dunajskej Stredy. Sú to pozitívne veci fungovania klubu.”

Po prehrách v Banskej Bystrici i doma s Liptovským Mikulášom sa pod vami roztriasla stolička. Ako ste vnímali túto situáciu? Zarezonovala i v šatni?

„Vôbec som sa tým nezaťažoval. Sústredil som sa iba na svoju prácu. Veril som tomu, čo robíme. Aj proti Mikulášu sme hrali veľmi dobre, no vyskytlo sa tam viac okolností v náš neprospech. Pre mňa však bola podstatná reakcia mužstva počas ďalších zápasov. Tu by som chcel vyzdvihnúť veľmi dobrú partiu v šatni. Mužstvo je veľmi súdržné a prajné. Výborný kolektív.”

Vlani Michalovce horeli na jeseň proti najslabšiemu tímu súťaže z Pohronia, s ktorým prehrali oba zápasy. Boli to zároveň jediné dve víťazstva Pohronia. V tomto roku zasa proti jasne poslednému Mikulášu získali v dvoch zápasoch jediný bod…

„Je to iba zhoda okolností. Keď si zoberiem oba zápasy, tak sme v nich dominovali. Mali sme viac šancí, no najmä v domácom dueli prišli negatívne vplyvy, ktoré ho výsledkovo ovplyvnili.”

Na začiatku jari mali Michalovce všetko vo svojich rukách, no všetky tri posledné zápasy základnej časti prehrali, hoci hrali dvakrát doma. Na čom musíte popracovať, prípadne čo zmeniť, aby sa niečo podobné nezopakovalo?

„Ak chceme pokukovať po hornej šestke, tak hlavne potrebujeme zlepšiť bilanciu zápasov na ihriskách súperov.”

S kolegom Richardom Högerom ste za jeseň videli päť žltých kariet a vy i červenú. Ako to vnímate?

„Azda po prvý raz sa mi nakopilo toľko kariet. Samozrejme, uvedomujem si, že trochu musím utlmiť emócie. Na moju obhajobu len chcem uviesť, že nám neboli uznané tri regulérne góly. V človeku potom vzbĺkne emócia, ale taktiež treba povedať, že nikdy to nešlo za hranicu vulgarizmov.”

Kto bol najlepší hráč vášho mužstva a kto najlepší hráč celej súťaže?

„My sme boli dobrí vtedy, keď sme boli kompaktní. Ťažko teda vypichnúť jedného hráča. Z trojice Mendez, Peňa, Marcin by som vybral asi posledne menovaného za dobrý prístup a energiu, ktorá z neho sálala do mužstva. Čo sa týky druhej časti otázky, tak by som vybral Abenu zo Slovana.”

 

MOMENTY SEZÓNY

- Po vcelku sľubnom začiatku a zisku štyroch bodov z prvých dvoch zápasov prišli tri prehry a hlavne 11 inkasovaných gólov.

- Následne boli výsledky i hra Michaloviec ako na hojdačke. Víťazstvo, remíza, prehra. Takto sa to obmieňalo prakticky až do konca.

- Michalovčania sa chytili herne i výsledkovo v závere jesene. V piatich stretnutiach si pripísali iba tesnú prehru so Slovanom a získali 10 bodov. Škoda dohrávky v Trnave, ktorá znegovala pozitívny záver jesene.

- Osemfinálové vypadnutie v Slovnaft Cupe bude Michalovčanov dlhšie mrzieť. S obhajcom trofeje remizovali na jeho pôde 2:2, no zlyhali v následnom jedenástkovom rozstrele, keď až štyria hráči neprekonali trnavského brankára Takáča!

- Po roku znova ožila nočná mora Zemplínčanov. Vlani s jasne posledným Pohroním nezískali ani bod. Boli to zároveň jediné dve víťazstvá Pohronia. Práve tieto body im chýbali v boji o prvú šestku. V tomto roku beznádejne posledný Liptovský Mikuláš má na konte 1 víťazstvo a 6 remíz. Michalovce s ním získali jediný bod…

- V dvoch po sebe idúcich domácich zápasoch Michalovčania zabrali a vyhrali na nulu, keď ich spoluhráči očakávali príchod potomkov. V zápase s Podbrezovou (1:0) rodili Marcinovci, proti Trenčínu (2:0) mali radosť z narodenia syna Igor Žofčák.

 

PLUSY a MÍNUSY

+ Michalovskí hráči nevideli na jeseň ani jednu červenú kartu. Tá sa ušla iba trénerovi Norbertovi Hrnčárovi…

+ Po Slovane (203) druhý najmenej faulujúci tím (209).

+ Najmenšia obmena kádra. Iba 20 hráčov do poľa sa predstavilo na jeseň, čo je najmenej v súťaži.

+ Viac príležitostí pre mladíkov Petríka a Záhradníka, ktorí patria k oporám slovenskej reprezentácie do 18 rokov.

+ Alejandro Mendez spolu s Bartošom (Podbrezová) sú jedinými hráčmi, ktorí na jeseň odohrali plnú minutáž.

+ Strelecké presadenie sa Matúša Marcina, ktorý dal 5 gólov. Pravda, dvojnásobok tutoviek spálil.

+ Výkonnostný skok Španiela Briana Peňu a Matúša Marcina. 

+ Dávid Petrík sa gólom v Trnave (1:4) v dohrávke 16. kola stal najmladším strelcom MFK Zemplín v histórii - 17 rokov a 163 dní. Prekonal tak Matúša Vojtka. Zároveň mu patrí miesto v desiatke najmladších strelcov najvyššej slovenskej súťaže.

- Výprasky od Trnavy. Od Spartaka inkasovali dve štvorky - doma s ním prehrali 0:4, vonku 1:4.

- Najhorší tím na ihriskách súperov, na ktorých pozbieral 5 bodov. Iba o skóre sú pred ním Žilina a Liptovský Mikuláš.

- Najmenej striel na bránu zo všetkých mužstiev (52).

- Slabý divácky záujem. S priemerom 1041 divákov na zápas patrí MFK Zemplín predposledné miesto v návštevnosti.

- Päť žltých kariet a jedna červená je pre trénerskú dvojicu Norbert Hrnčár - Richard Höger dosť.