Suverénne víťazstvo na pôde ViOnu

2023-03-11 12:01:21

V Zlatých Moravciach videli diváci až sedem gólov.

Na piaty pokus sa michalovskí futbalisti dočkali prvého jarného víťazstva. A dosiahli ho vo veľkom štýle, keď v úvodnom zápase nadstavbovej časti v skupine o udržanie sa vo Fortuna lige triumfovali na trávniku Zlatých Moraviec jednoznačne 5:2! Už do polčasu viedli pri Žitave trojgólovým rozdielom po trefách Lukáša Jánošíka, Wisdoma Kanua a Briana Peňu, ku ktorým sa po zmene strán pridali aj striedajúci hráči Issa Adekunle a Igor Žofčák. MFK Zemplín na pôde ViOnu prepisoval klubovú históriu, pretože prvýkrát v najvyššej súťaži strelil na súperovom ihrisku päť gólov! V tabuľke dolnej šestky si žlto-modrí udržali ôsmu priečku - na siedmy Ružomberok strácajú sedem bodov a pred Trenčínom, ktorý je na barážovom 11. mieste, majú štvorbodový náskok.

Po opatrnej úvodnej desaťminútovke, počas ktorej ohrozil bránu len domáci Mondek - jeho hlavičku však Száraz kryl - odštartoval michalovský gólostroj v 11. minúte Jánošík, ktorý skóroval priamo z rohového kopu - 0:1. Hráči ViOnu odpovedali v 18. minúte nepresnou strelou Almeidu, zakrátko na opačnej strane preloboval Marcin gólmana Lukáča, avšak lopta len tesne minula prázdnu bránu. V 24. minúte prišiel druhý gól Zemplínčanov a opäť v ňom mal prsty Jánošík, ktorý sa prehnal popri troch brániacich hráčoch, naservíroval loptu Kanuovi a ten poľahky zblízka dal na 0:2. Po polhodine hry Bednárov center našiel hlavu Mondeka, ale ten netrafil bránu. V 34. minúte Kanu peknou prihrávkou našiel nabiehajúceho Peňu, ktorý strelou presne k žrdi zvýšil už na rozdiel triedy - 0:3. O štyri minúty musel byť v strehu Száraz pri priamom kope Brenkusa, no jeho dobrú strelu vyrazil do bezpečia.

Do druhého polčasu vstúpili domáci omnoho aktívnejšie a s cieľom čím skôr vsietiť kontaktný gól. Po dvoch pokusoch Brenkusa ešte neprišiel, avšak v 55. minúte po strele Almeidu, ktorý spoza šestnástky trafil presne k pravej žrdi, už áno - 1:3. Zlatomoravčania ešte viac ožili a k vytúženému bodovému zisku ich mohol priblížiť v 69. minúte po Brenkusovom rohu Exmichalovčan Bednár, ktorý však hlavou trestuhodne minul bránu. O štyri minúty sa neujal ani ďalekonosný pokus Brenkusa z priameho kopu, ktorý skrotil Száraz. V 78. minúte strelili hostia upokojujúci zásah, ktorým si prinavrátili trojgólové vedenie - Peňa vysunul striedajúceho Adekunleho a Lukáč bol bezmocný - 1:4. To však ani zďaleka nebolo všetko a strelci sa činili aj v závere stretnutia. Najprv v 89. minúte po faule Magdu na Čerepkaia premenil penaltu Brenkus a o minútu najmladší hráč na ihrisku Petrík vybojoval loptu pre najstaršieho Žofčáka, ktorý z nájazdu aj so šťastím prekonal Lukáča - 2:5.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - MFK Zemplín Michalovce 2:5 (0:3)

Góly: 55. Almeida, 89. Brenkus (11 m) - 11. L. Jánošík, 24. Kanu, 34. Peňa, 78. Adekunle, 90. I. Žofčák

ŽK: 22. M. Bednár, 51. Suľa - 13. Kanu, 62. Kotula, 86. Marjanovič, 90. I. Žofčák

Rozhodovali: Gemzický - Pozor, Čajka; 555 divákov

FC VION: P. Lukáč - Suľa (72. Čerepkai), Šuvalija (31. Toml), Pintér, Čonka - A. Sloboda (31. Duga), M. Bednár - Almeida, T. Ďubek (31. Brenkus), Mondek - Ikugar (31. P. Pinte)

MFK ZEMPLÍN: B. Száraz - D. Magda, Marjanovič, Volanakis, Kotula - Qose (56. F. Vaško), Njie, Peňa (83. M. Begala) - L. Jánošík (70. Adekunle), Kanu (70. I. Žofčák), M. Marcin (83. Petrík)

Hlasy po stretnutí:

Ivan Galád, tréner Zlatých Moraviec: "S takýmto vývojom a hlavne s výsledkom sme určite nepočítali. Štvornásobné striedanie nie je podstatné, chceli sme iba pomôcť mužstvu. Dnes sme dostali góly na úrovni štvrtej ligy. Máme pred sebou ešte deväť zápasov na ktoré sa musíme zodpovedne pripraviť. Keď budeme musieť hrať baráž, tak budeme hrať, súťaž udržíme."

Norbert Hrnčár, tréner Michaloviec: "Z našej strany to bol dnes výborný zápas na výbornom teréne. Hrali sme klinicky presne. Dali sme pekné góly. Jánošíkov z rohu, to je niečo mimoriadne, ale padajú aj také. Naše víťazstvo považujem za absolútne zaslúžené."

Najbližší program MFK Zemplín:

Sobota 18. marca o 15.00 hod.: Michalovce - Liptovský Mikuláš (2. kolo nadstavby)

Sobota 1. apríla o 18.00 hod.: Michalovce - Ružomberok (3. kolo nadstavby)

Sobota 8. apríla o 18.00 hod.: Trenčín - Michalovce (4. kolo nadstavby)

Foto: Jozef Bedej