Železiari o prvú šestku

2024-02-09 16:37:07

Slovo o našom najbližšom súperovi.

Našim prvým súperom v jarnej časti Niké ligy je FK Železiarne Podbrezová. S lanským nováčikom súťaže sa nám doteraz darilo. Bodovali sme v oboch dueloch vlani, keď sme doma vyhrali 1:0 a u súpera remizovali 2:2. Všetko ale znegovala prehra 1:5 v tejto sezóne v rámci ôsmeho kola jesennej časti.

„Železiari“ sa vlani úspešne vrátili po štyroch rokoch znova do najvyššej súťaže. Postúpili do nadstavby o titul, kde obsadili štvrté miesto a ambíciu hrať prvú šestku majú aj v tejto sezóne. Po jeseni im patrí siedme miesto, no majú rovnaký počet 29 bodov ako aj štvrtá Banská Bystrica, či piaty Trenčín a šiesta Dunajská Streda. Podbrezovčania vstupujú do jarnej časti s omladeným kádrom. Káder opustili až piati skúsení hráči. Brankárska jednotka Richard Ludha je už v českých Tepliciach od začiatku tohtoročnej zimnej prípravy a do Česka zamieril napokon i ofenzívny krídelník Patrik Blahút. Po vydarenej jeseni ho získalo na hosťovanie Slovácko i s opciou na prestup. Ďalší traja hráči zostávajú na Slovensku. Samuel Ďatko prestúpil do Žiliny, Marek Kuzma do Zlatých Moraviec a Jozef Špyrka bude počas jari hosťovať v materskom Tatrane Prešov.

Do siedmeho mužstva tabuľky po jesennej časti Niké ligy prichádzajú v rámci spolupráce s druholigovým Pohroním dvaja brankári Ivan Rehák a Lukáš Domaniský a z hosťovania sa vracia útočník Andy Masaryk. Novicmi v tíme sú obranca Alex Markovič z estónskeho JK Trans Narva, stredopoliar Vincent Chyla z MŠK Žilina a útočník Alasana Yirajang z gambijského majstrovského tímu Real De Banjul. Zaujímavosťou je, že trénerom brankárov sa stal náš bývalý brankár, či tréner brankárov Volodymyr Moroz. Do kádra A-tímu sa dostali aj dvaja podbrezovskí dorastenci - útočník Maksym Chiminec a stredopoliar Pavol Kuťka. V rámci zimnej prípravy odohrali „železiari“ šesť zápasov s bilanciou tri víťazstvá a tri prehry. Doma zdolali dvoch druholigistov - Liptovský Mikuláš 4:0 a Prešov 2:1, v Rakúsku v dvojzápase s LASK Linz najprv prehrali 0:2, no následne vyhrali 3:2 a v Poľsku neuspeli v konfrontácii s Cracoviou Krakov 0:1 a Resoviou Rzeszów 0:5.

 

Káder FK Železiarne Podbrezová pred jarnou časťou Niké ligy
Brankári: Ivan Rehák, Adam Danko, Lukáš Domaniský.  
Obrancovia: Filip Mielke, Matej Oravec, Matej Grešák, Alex Markovič, Mikuláš Bakaľa, Marek Bartoš.  
Stredopoliari: Mahmudu Bajo, Vincent Chyla, René Paraj, Muhammed Hydara, Martin Talakov, Peter Kováčik, Šimon Faško. 
Útočníci: Roland Galčík, Lekan Okunola, Alasana Yirajang, Ridwan Sanusi, Andy Masaryk, Christophe Kabongo, Mark Assinor.