Vladimír Janočko končí profesionálnu kariéru

2014-05-29 12:00:00

Skúsený stredopoliar strávil v Michalovciach rok a pol, posledný zápas odohrá v sobotu na ihrisku Šale.

Dvojnásobný majster slovenskej Corgoň ligy, štvornásobný víťaz rakúskej Bundesligy, rakúsky futbalista roka 2002, slovenský futbalista roka 2003, najlepší hráč rakúskej ligy v roku 2003 a v neposlednom rade 56-násobný reprezentant rodnej krajiny. Šikovný ofenzívny stredopoliar Vladimír Janočko si navyše zahral s Košicami aj v skupinovej fáze Ligy majstrov. A teraz je koniec. Súčasný hráč druholigových Michaloviec v sobotu ukončí bohatú profesionálnu kariéru.

"Nastal čas na zmenu. Takýto krok je v určitej fáze už potrebný, rovnako ako keď zmeníte klub. Chcem novú výzvu. Toto je normálny život, niečo sa začína, niečo sa končí. Ja idem ďalej," skonštatoval pre profutbal.sk Vladimír Janočko.

Po sezóne opustíte profesionálny futbal. Odchádzate úplne, alebo vás možno niekedy v budúcnosti uvidíme v niektorom realizačnom tíme alebo vo funkcionárskej pozícii?

"Ako profesionálny futbalista v sobotu ukončím svoju kariéru. Po dlhých rokoch, ktoré som prežil s futbalovou loptou, chcem však ostať pri tomto športe. Mám rozpracované niečo, čomu sa chcem venovať. Je to akási akadémia pre deti. Vieme, že v súčasnosti je to v tomto smere veľmi zložité. Ak chceme, aby šport na Slovensku neupadal, ale napredoval, tak s deťmi musíme pracovať."

Čo vás presvedčilo, že teraz je ten správny čas ukončiť profesionálnu kariéru?

"Mám svoje roky, no pod moje rozhodnutie sa podpísala najmä skutočnosť, že sme s Michalovcami nedokázali postúpiť do Corgoň ligy. Mali sme pred sebou v Michalovciach výzvu, ktorú sme nedokázali naplniť, takže si myslím, že je ten správny čas skončiť. Bol som zvyknutý pôsobiť v kluboch, ktoré vždy bojovali o špicu. Svojím rozhodnutím tiež chcem dať priestor mladým hráčom. Rovnako sa mení aj fungovanie druhej najvyššej súťaže. Chcel by som sa už venovať trochu viac rodine."

Keby Michalovce postúpili do najvyššej súťaže, tak by ste pokračovali v profesionálnej kariére?

"Všetko je možné. Licenciu už ale dostali aj Košice a Banská Bystrica, takže v nasledujúcom ročníku Michalovce určite nebudú hrať najvyššiu súťaž. Rovnako sú tu aj priority michalovského klubu, ktorý buduje mladý káder a postup je otázka budúcnosti. Ja som na sto percent rozhodnutý, že končím. Musel by prísť veľký zlom, aby som to prehodnotil."

Ak by prišla ponuka od niektorého klubu, ktorý bude hrať najvyššiu súťaž?

"Ak by som opäť vybehol na súťažné trávniky, tak jedine v Michalovciach. Prostredie dôverne poznám. Ak nie v Michalovciach, tak už nikde."

Posledný zápas odohráte v sobotu v Šali. Neplánujete rozlúčkové stretnutie, ako mal vlani napríklad Michael Ballack?

"Nebol som až taká hviezda ako Michael Ballack. Samozrejme, dosiahol som úspechy na klubovej či reprezentačnej úrovni, no niečo také neplánujem. Možno skôr by pripadal do úvahy benefičný zápas, ako pripravuje Stano Šesták v Demjate. Bolo by pre mňa asi veľmi ťažké dať dokopy futbalistov, s ktorými som hrával. Dlho som pôsobil za hranicami Slovenska, navyše je už čas dovoleniek, takisto sa blížia majstrovstvá sveta. V krátkom časovom horizonte by bolo veľmi náročné zorganizovať niečo podobné."

Máte za sebou bohatú kariéru. Našiel by sa okamih, ktorý vám utkvel v pamäti najviac?

"Okamihov bolo hneď niekoľko. Či už majstrovské tituly na Slovensku alebo v Rakúsku. Samozrejme, ihneď na začiatku kariéry som hral Ligu majstrov. Pre hráča v mojom veku to bol skvelý zážitok. V skupine sme hrali proti veľkým súperom."

Dosiahli ste viaceré úspechy. Ktorý má pre vás najväčšiu cenu?

"Najviac si vážim asi štart v Lige majstrov. S Red Bullom Salzburg sa nám nepodarilo postúpiť až do skupiny, rovnako sme nepostúpili ani na záverečný svetový či európsky šampionát s reprezentáciou. Samozrejme, veľmi si cením možnosť obliecť si národný dres, pretože reprezentantom sa nemôže stať každý. Zároveň nesmiem zabudnúť na individuálne úspechy, akými boli titul hráča roka na Slovensku a v Rakúsku."

Pamätáte si ešte na gól z priameho kopu v zápase z 11. júna 2003 proti Anglicku?

"Jasné, že si spomínam! Nikdy som nedával veľa gólov. Nebol som veľký strelec, ale keď som sa trafil, tak to skutočne stálo za to. Dovolím si povedať, že na väčšinu mojich presných zásahov sa dalo pozerať. Na gól Angličanom budem spomínať skutočne ešte veľmi dlho."

Vaša kariéra vo veľkom futbale trvala takmer dvadsať rokov. Celkom dosť... Viete si predstaviť, že zrazu bude všetko inak?

"Do dvadsiatich rokov mi chýba šesť mesiacov. Do košického ‘áčka’ som naskočil v januári 1995. Určite mi bude chýbať futbal, bol som nastavený na určitý režim. Zvykol som si na tréningový proces, víkendové zápasy a podobne. Nastal však čas na zmenu. Takýto krok je v určitej fáze už potrebný, rovnako ako keď zmeníte klub. Chcem novú výzvu. Toto je normálny život, niečo sa začína, niečo sa končí. Ja idem ďalej."

Zdroj: profutbal.sk