V premiére sa zaskvel zázračným zákrokom

2014-05-20 12:00:00

Brankár Kira má za sebou debut v druhej lige, k výhre Michaloviec prispel veľmi dobrým výkonom.

Medzi tri žrde druholigistu z Michaloviec sa v sobotu po prvýkrát v jarnej časti nepostavil skúsený český gólman Martin Raška, ktorý prenechal svoje miesto mladíkovi Matúšovi Kirovi. V súboji proti trnavským juniorom nový muž v bráne MFK Zemplín nesklamal a patril k najlepším hráčom aktuálne tretieho celku druholigového pelotónu. Aj vďaka jeho spoľahlivému výkonu mužstvo od Laborca porazilo Spartak 2:1, aj keď nechýbalo veľa a mohol v premiére vychytať čisté konto.

Počiatočné obavy

Rodák z Kolonice sa po zimnom odchode Tomáša Jenča do Ružinej posunul v michalovskom tíme na pozíciu brankárskej dvojky a hoci čoraz hlasnejšie sa hovorilo o tom, že dostane príležitosť už v súbojoch proti Sencu aj Bardejovu, na svoju premiéru v majstrovskom súboji A-mužstva Michaloviec si musel počkať až do poslednej soboty. „Na rozcvičke som necítil žiadnu nervozitu, menšie obavy prišli až keď sa začal zápas, tie však po prvom úspešnom zákroku, ktorý mi dodal sebavedomie, pominuli a potom sa mi už chytalo veľmi dobre. Trnavčania mali nebezpečné hlavne štandardky, ktoré väčšinou zahrával ľavák Banovič. Kopal ich veľmi dobre, ale pred duelom ma na neho Maťo Raška upozorňoval, takže som to zvládol,“ rozhovoril sa 19-ročný Matúš Kira, ktorý do MFK Zemplín prišiel ako mladší dorastenec z materskej Sniny.

Ďakuje trénerom

Zaujímavé je, že prvé futbalové kroky robil „Kiri“ u sninských žiakov pod vedením súčasného kormidelníka žlto-modrých Ondreja Dudu, ktorý mu teraz doprial aj to, ako chutí druholigová súťaž. A mladý gólman jeho dôveru nesklamal, začo ho O. Duda po zápase na tlačovke pochválil. „Práve jemu, asistentovi Šoltisovi i môjmu brankárskemu kolegovi Raškovi patrí veľká vďaka, že mi dali dôveru a na premiéru pripravili veľmi dobre. Ja som len rád, že som podal kvalitný výkon. Ak dostanem šancu aj v ďalšom stretnutí, opäť sa s ňou budem snažiť naložiť čo najlepšie.“ M. Kira doteraz väčšinou chytal len za rezervu v štvrtej lige, dres „áčka“ si obliekol iba v príprave. V sobotu to bola jeho úplne prvá skúsenosť s druhou ligou. „V tejto súťaži sa hrá oveľa rýchlejší futbal ako v tej štvrtoligovej, hráči sú technickejší, štandardky sa chytajú oveľa ťažšie, lebo ich vedia lepšie kopnúť,“ uviedol. Skromný strážca svätyne, ktorý na budúci týždeň bude skladať skúšku dospelosti, sa v proti Trnave blysol aj jedným zázračným zákrokom v úvode druhého polčasu. „Center sprava sa dostal až na zadnú žrď, kde stál úplne voľný hráč a ja som sa len snažil presunúť k tyčke a vykryť mu priestor, a on ma trafil. Čo ja viem, či bol zázračný...“ s úsmevom uzavrel debatu M. Kira. 

Zdroj: denník Korzár