Dočkajú sa Michalovce reprezentácie?

2011-03-23 12:00:00

V posledných dňoch sa čoraz častejšie diskutuje o dejiskách domácich stretnutí reprezentácie Slovenska do 21 rokov, pričom v súvislosti s tým vyslovil tréner tohto národného výberu Ivan Galád aj Michalovce... Isté je, že dve najbližšie prípravné stretnutia proti Fínsku sa uskutočnia v Nitre a Zlatých Moravciach. Dejisko kvalifikačného súboja o postup na ME 2013 proti Lotyšsku však ešte známe nie je...

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov zatiaľ nevie, ktorý štadión bude jej domovským pod vedením nového hlavného trénera Ivana Galáda. Kormidelník SR "21" na utorňajšej tlačovej besede pred medzištátnymi prípravnými stretnutiami s Fínskom povedal, že túto otázku bude riešiť v súčinnosti s hráčmi a vlastným realizačným tímom.


Tréner Ivan Galád spomenul za možné dejisko zápasov aj Michalovce

Prvý duel medzi SR "21" a Fínskom "21" je na programe v sobotu 26. marca v Nitre, odveta sa uskutoční o dva dni neskôr v pondelok 28. marca v Zlatých Moravciach. " Zlaté Moravce ponúkajú výborné podmienky. Chceli by sme sa v budúcnosti predstaviť aj v iných mestách, ale limituje nás aj dopravné spojenie," nechal sa počuť Ivan Galád a pokračoval: "Otázku nášho trvalejšieho sídla určite nebudem riešiť ja sám, nechcem a nemôžem rozhodnúť iba ja. Vyjadria sa aj ostatní členovia realizačného tímu a samozrejme aj hráči." Ešte začiatkom februára pritom tréner Ivan Galád vyhlásil: „Chceli by sme reprezentáciu do 21 rokov ukázať celému Slovensku. Preto nebudeme mať jeden konkrétny štadión, ale chceli by sme to striedať. Napríklad by som si vedel predstaviť, že by sme sa predstavili nielen v Zlatých Moravciach a Nitre, ale aj v Žiline, Moldave nad Bodvou a Michalovciach.“


O divákov sa v Michalovciach báť nemusia, pohľad na tribúny z finále Slovenského pohára hovorí za všetko

Iný je však názor hráčov, zvlášť z klubov západného Slovenska. Kapitán slovenskej dvadsaťjednotky Filip Kiss si myslí, že reprezentácia napokon zakotví v Zlatých Moravciach: "Osobne by som si prial, aby to bolo skôr na západnom Slovensku, ale počul som, že aj na východe vedia fanúšikovia vytvoriť skvelú atmosféru a to je najdôležitejšie. Predpokladám, že budeme opäť hrávať v Zlatých Moravciach, je tam dobrý areál a už ho máme dokonale vyskúšaný."


Náš štadión s výnimkou reflektorov v ničom nezaostáva za inými na Slovensku.

Dodajme, že reprezentácia Slovenska do 21 rokov má v pláne do konca roka ešte sedem zápasov, tri priateľské a štyri kvalifikačné. Najbližšie sa už v túto sobotu predstaví o 18.00 hod. v Nitre proti Fínsku a následne v pondelok s tým istým súperom a v rovnakom čase na štadióne v Zlatých Moravciach. Potom hrá tím trénera Ivana Galáda proti Českej republike v Uherskom Hradišti a nasledujú štyri kvalifikačné súboje o postup na ME 2013. Do úvahy pripadá jedine ten prvý, tretieho júna 2011 hostia mladí Slováci na zatiaľ neurčenom mieste Lotyššsko a potom sa až trikrát za sebou predstavia vonku, 6. septembra v Kazachstane, 11. októbra v Lotyšsku a 15. novembra vo Francúzsku.   

Už je to vyše 14 rokov, čo sa na našom štadióne naposledy odohralo reprezentačné stretnutie na seniorskej úrovni. V závere októbra 1996 hostila naša reprezentácia do 21 rokov v priateľskom súboji národný výber Maďarska. Stretnutie skončilo remízou 1:1, no pre divákov to bol neopakovateľný zážitok, ktorého hodnota sa stupňovala s rastúcou kariérou aktérov vtedajšieho zápasu. Veď náš útočník Szilárd Németh bol vtedy najväčším talentom slovenského futbalu, ktorého neskôr kúpila Sparta Praha a potom aj anglický FC Middlesborough. Na maďarskej strane to bol predovšetkým brankár Gábor Király, dlhoročná opora nemeckej Herthy Berlín, ktorý neskôr chytal aj za Crystal Palace, West ham United, Aston Villu, Bayer Leverkusen a dnes je to gólman Mníchova 1860.

Pre úplnosť dodávame aj fakty z predposledného reprezentačného zápasu v Michalovciach, v ktorom náš národný výber hostil Rusko a toto stretnutie sa hralo 7. marca 1995. V oboch zápasoch nastúpili aj naši odchovanci, v tom prvom Rastislav Tomovčík, v druhom Ľubomír Mati.

29. 10. 1996, priateľské stretnutie

Slovensko 21 - Maďarsko 21 1:1 (1:0), góly: 30. Babnič - 72. Szöke. Pred 2000 divákmi rozhodoval Poliak Mikulski, ŽK: Kožuch, Špilár - Fehér, Lendvai, Vincze.

SLOVENSKO 21: Rzeszoto - Soboňa, Zátek, Mar. Timko - Špilár - Kocúrek, Babnič (67. Jambor), Kožuch (72. Czinege), Mati, Marinič - Sz. Németh.

MAĎARSKO 21: Király - Vincze, Vámosi, Fehér - Korsós (46. Tóth), Zovath, Csillag (46.Szöke), Juhász, Lendvai - Bukszegyi (67. Kovács), Nagy (46. Dvéri).

7. 3. 1995, priateľské stretnutie

Slovensko - Rusko 2:0 (2:0), góly: 13. Labant, 18. Mráz.

Pred 2100 divákmi rozhodoval Poliak Mikulski, ŽK: Antalovič - Radimov, Gerasimov, ČK: 90. Charlačev za hrubý faul na Labanta.

SLOVENSKO 21: Hýll - Antalovič, Kráľ, Karhan - Mráz, Labant (54. Kiss), Demo (54. Tomovčík), Ujlaky, Leitner - Medveď (54. Slovák), Kožlej.

RUSKO 21: Nigmutalin (46. Kramarenko) - Lipko - Popov (46. Oskolkov), Maškarin, Borizenkov (70. Komauchov), Charlačev - Nekrasov (46. Gerasimov), Radimov, Kečinov (59. Lepjochin) - Ryčkov, Lebed.

Azda najslávnejší zápas na našom štadióne obstarala reprezentácia Československa do 21 rokov. Konal sa 25. septembra 1990 a vtedajšia reprezentácia Československa do 21 rokov sa na našom štadióne pred 7000 divákmi predstavila v kvalifikačnom súboji proti rovesníkom z Islandu, nad ktorými vyhrala 7:0, čo je historicky najvyššia výhra niekdajšej spoločnej reprezentácie Česka a Slovenska do 21 rokov. V Michalovciach sa vtedy vo výbere trénerov Ivana Kopeckého a Milana Lešického predstavili hráči ako Jiří Suchopárek, Radek Látal, Martin Pěnička, Pavel Hapal či Martin Obšitník.

Aby sme boli presní, tak v okrese Michalovce sa v roku 1993 predstavila aj reprezentácia vtedy už neexistujúceho Česka a Slovenska do 21 rokov, ktorá vtedy vystupovala pod hlavičkou RČS (reprezentácia Česka a Slovenska). Nehrala však v Michalovciach, ale na vtedy treťoligovom štadióne Budkoviec, kde proti domácim odohrala priateľský súboj. Až sa veriť nechce, že práve tam sa predstavili mladíci, ktorí neskôr prehovorili aj do svetového futbalu, Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Patrik Berger, Radek Bejbl, Jaromír Blažek či Slovák Róbert Tomaschek.