Odchovanci Sniny ťahajú MFK Zemplín

2018-12-23 16:34:10

Sninská futbalová škola je už dlhodobo známa liahňou výborných hráčov, ktorí sa prepracovali nielen do najvyššej súťaže, ale aj do seniorskej reprezentácie. Mená ako Jozef Džubara, Pavol Diňa, František Hanc, Marek Lukáč, Ján Mucha či Dávid Škutka sú futbalovým priaznivcom dostatočne známe. V súčasnosti je spomedzi sninských odchovancov najviac na výslní Ondrej Duda, ktorý pôsobí v nemeckej Herthe Berlín.

V našej prvej lige aktuálne hrajú dvaja chlapci od Sniny, a to Matúš Kira a Jozef-Šimon Turík, ktorí už niekoľko rokov robia výborné meno klubu spod Vihorlatu v drese michalovského MFK Zemplín. Obaja patrili počas uplynulej jesene medzi najväčšie opory mužstva a nevynechali ani jedno ligové stretnutie.

Splnené predsavzatie

Matúš Kira bol v prvej polovici sezóny neohrozenou brankárskou jednotkou Michaloviec, k čomu mu dopomohlo aj zranenie Poliaka Gerarda Dariusza Bieszczada tesne pred štartom ligy. Rodák z Kolonice sa však šance chopil s vervou a v mnohých dueloch mužstvo podržal.

„Som veľmi šťastný, že som odchytal všetky zápasy. Dal som si pred sezónou predsavzatie, že chcem mať plnú minutáž, čo sa mi aj splnilo. Som rád, že tréneri mi dôverovali, ja som sa im ju snažil splatiť dobrými výkonmi. Bola to veľmi vydarená polsezóna,“ rozhovoril sa 24-ročný strážca svätyne, ktorý ako jediný z celého tímu MFK Zemplín absolvoval v jeseni plnú minutáž.

Pritom spočiatku to na takúto úspešnú jeseň vôbec nevyzeralo. Nedarilo sa mužstvu a ani Matúšove výkony neboli vždy stopercentné. „Začiatok bol katastrofálny. Nedarilo sa mužstvu ani mne osobne. Keď to poviem nadnesene, tak dostávali sme góly aj spoza brány. Bolo to ťažké obdobie, ale postupom času sa to zlepšovalo. V druhej polovici jesene sme chytili hernú aj výsledkovú pohodu, takisto aj ja som sa stále cítil lepšie. Vzhľadom na to, ako stojíme v tabuľke, môžem jeseň hodnotiť pozitívne.“

Napokon to pre klub bola historicky najlepšia jeseň medzi slovenskou špičkou, výsledkom čoho je siedme miesto iba o skóre za Nitrou. Michalovciam sa naskytá obrovská príležitosť na postup do skupiny o titul, o ktorú sa aj chcú pobiť. „Keď sa nám bude aj naďalej výsledkovo dariť, môžeme náš tajný cieľ splniť. Na druhej strane, stále sme od postupu ďaleko. Musíme byť stále pokorní a stáť pevne nohami na zemi. Ak sa vrátime pár mesiacov dozadu, keď sme boli poslední v tabuľke, tak nás ľudia vyháňali do druhej ligy. Netreba mať teraz prehnané očakávania. Niečo sme vybudovali poctivou prácou a v tom treba pokračovať, lebo nič samo nepríde,“ skromne poznamenal Kira, ktorý nedávno s klubom predĺžil zmluvu do leta 2020.

Dočkal sa aj prvých gólov

Aj druhý sninský odchovanec zažil mimoriadne úspešnú jeseň. Jozefa-Šimona Turíka konečne začalo počúvať zdravie a prejavilo sa to aj na ihrisku. V každom stretnutí patril k najlepším mužom michalovského tímu. Iba v jedinom dueli ho tréneri nezaradili do základnej zostavy (v Trnave) a až v trinástich bol na trávniku do záverečného hvizdu. S úsmevom utrúsil, že si ani nepamätá, kedy v jeseni odohral takú porciu zápasov.

„Môžem skonštatovať, že to bola pre mňa najlepšia polsezóna. Pritom v lete som vôbec nemal pocit, že by mohla takto dopadnúť, pretože počas prípravy nemal extra veľkú chuť do futbalu. Potom sa to však zmenilo a s pribúdajúcim časom, keď sa aj mužstvu začalo dariť, som sa cítil lepšie a lepšie. Chvalabohu prišli aj prvé góly. Už aj bolo načase,“ povedal autor troch presných zásahov MFK Zemplín.

Turík sa na prvú časť ročníka v podaní michalovského kolektívu pozerá takto: „Zo začiatku sa nám ako mužstvu nedarilo, pretože mali sme veľmi rozháranú prípravu. Trénovalo nás málo, veľa hráčov prichádzalo na skúšku a mužstvo sa skladalo ešte aj počas rozbehnutej súťaže. Potom, keď to všetko sadlo a zohrali sme sa, tak prišiel obrat a začali sme dosahovať výborné výsledky. Zvlášť v závere, kedy sme vyhrali štyrikrát v rade. Čo sa mňa týka, darilo sa mi aj vtedy, keď to mužstvu nešlo, preto za seba môžem povedať, že som veľmi spokojný.“

Rodák zo Stakčína, ktorý do Michaloviec prišiel v lete 2010, si myslí, že pokojne mohol jediný východoslovenský zástupca vo Fortuna lige zimovať aj o niečo vyššie. „Ako som spomínal, v úvode sme mali problémy s kádrom, čo sa podpísalo na našich nepresvedčivých výsledkoch. Na konci sme sa rozbehli, chytili víťaznú šnúru a dotiahli sa na tímy v strede tabuľky. Som presvedčený, že keby jeseň trvala dlhšie, tak teraz by sme už boli v prvej šestke,“ uviedol 23-ročný Turík.

Jeden v horách, druhý pri mori

Momentálne si michalovskí futbalisti užívajú štvortýždňové voľno, konkrétne až do 7. januára, kedy sa im začne zimná príprava. Kira aj Turík trávia dovolenku odlišne. Kým jeden si vybral naše veľhory, druhý načerpával nové sily v teple pri mori.

„Bol som si na pár dní oddýchnuť v Tatrách spolu s brankárskym kolegom Tomášom Drábom, naším masérom Matejom Čechom a dobrým kamarátom z dediny Samuelom Leňom. Väčšinu voľného času sa však snažím tráviť doma, lebo počas roka som s mamou veľmi málo. Preto aj počas sviatkov budem v Kolonici v kruhu najbližších. Možno až na Silvestra niekam vybehnem s kamarátmi,“ prezradil Kira.

Turík sa s partiou vybral na týždeň do Španielska, presnejšie na Kanárske ostrovy. „Chcel som si ísť oddýchnuť do tepla. Išli sme tam siedmi, bola to taká rodinná dovolenka. Vykúpal som sa v mori a pobyt som si spestril aj návštevou futbalového zápasu španielskej druhej ligy medzi Las Palmas a Tenerife. Bol to parádny zážitok.“

Zdroj: korzar.sk Foto: Róbert Andrejov