Doma víťazíme rozdielom triedy!

2024-05-11 15:26:18

Pred Košicami máme už trojbodový náskok.

Paráda! Futbalisti MFK Zemplín Michalovce vo veľkom štýle zvládli v sobotu večer dôležité domáce stretnutie s už istým zostupujúcim ViOnom Zlaté Moravce. V dueli 9. kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o udržanie sa triumfovali rozdielom triedy 3:0, a keďže FC Košice prehral v Skalici tesne 0:1, vypracovali si pred týmto súperom v tabuľke trojbodový náskok. Práve v metropole východu nastúpia Zemplínčania o týždeň v záverečnom zápase nadstavby a tam sa rozhodne o tom, kto z tejto dvojice poputuje do baráže, pričom Michalovciam stačí z derby aj bod.

Od začiatku boli žlto-modrí lepším mužstvom a pred bránou hostí to viackrát horelo. Odmena za aktivitu prišla rýchlo, v 12. minúte po rohovom kope Žofčáka sa k lopte dostal Arevalo, ktorý ju usmernil do siete - 1:0. Domáci boli naďalej pri chuti, Zlaté Moravce sa do zakončenia dostali až v 24. minúte, kedy slabú strelu Kuzmu poľahky chytil Frelih. Po polhodine hry nebezpečne pálil spoza šestnástky tesne nad brvno van Kessel. V 37. minúte jasali domáce tribúny po druhýkrát, Arevalo krásnou technickou strelou do šibenice zvýšil na 2:0. Východniari mali hru pod kontrolou a s dvojgólovým vedením išli aj na polčasovú prestávku.

Ani po zmene strán sa obraz hry nezmenil, domáci nedali ViOnu ani na chvíľu pomýšľať na zvrat v zápase. V 65. minúte Marcinovu prízemnú strelu zneškodnil brankár Richter. O dve minúty hostia predsa len pohrozili, nepríjemnú štandardku Jinjolavu skrotil do náručia Frelih. V 70. minúte mal obrovskú príležitosť na zvýšenie náskoku striedajúci Niarchos, ktorý sa rútil sám na Richtera, avšak hosťujúci gólman vytiahol skvelý zákrok. O šesť minút už Niarchos rozvlnil sieť, no gól neplatil pre ofsajd. Desať minút pred koncom sa domácim podarilo definitívne spečatiť víťazstvo, Marcin krížnou strelou prekonal Richtera a svojim jubilejným desiatym zásahom v tejto sezóne uzavrel skóre na 3:0.

MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 3:0 (2:0)

Góly: 12. a 37. Arevalo, 80. M. Marcin

ŽK: 85. L. Jánošík - 34. Nonikashvili, 74. Gono, 84. R. Nagy

Rozhodovali: Dohál (59. Ziemba) - Štofik, Jánošík; 986 divákov

MFK ZEMPLÍN: Frelih - D. Magda, Dzotsenidze, Volanakis, Bahi - F. Vaško - van Kessel (46. L. Jánošík), I. Žofčák (64. Niarchos), Zubairu (83. Karasiuk), M. Marcin (85. Petrík) - Arevalo (85. Marjanovič)

FC VION: Richter - Suľa, Gono, R. Nagy, Jinjolava - Nonikashvili (46. F. Balaj), Duga (87. T. Ďubek), Balič (81. Moško) - Mondek, M. Kuzma (81. Dramé), M. Švec (71. Majdan)

Hlasy trénerov:

František Straka (tréner Michaloviec): „Som spokojný, pretože to, čo sme si povedali v príprave na zápas, sme splnili na vysokej úrovni. Nebol to ľahký duel, lebo súper prišiel uvoľnený a nebol pod žiadnym stresom. O to viac ma teší, že sme zápas takto zvládli. Na súpera sme vyleteli, nenechali sme ho dýchať a dominovali sme v celom stretnutí. Dva góly v prvom polčase nám veľmi pomohli. Po prestávke to už bolo hore-dole, mali sme ďalšie obrovské šance a súpera sme nepúšťali do nebezpečných situácií, ktoré by zaváňali gólom. Teší ma, v akej forme sme sa ukázali pred dôležitým zápasom v Košiciach. Urobili sme maličký krôčik k naplneniu nášho cieľa, ktorý sa ešte nedávno zdal ako nereálny.“

Dušan Uhrin ml. (tréner Zlatých Moraviec): „Gratulujem súperovi k víťazstvu, urobil prvý krok k tomu, aby sa vyhol baráži. Je to na ňom, v Košiciach mu bude stačiť bod, aby sa dostal z najhoršieho. K zápasu sme pristúpili trošku ľahkovážne. Svoje urobila aj dlhá cesta, niektorí hráči asi neboli ani poriadne vyspatí, avšak to nás neospravedlňuje. Začiatok nám nevyšiel, boli sme pasívni. Nám už o nič nejde, hráme už iba o našu česť a mrzí ma, že sme prehrali.“

Najbližší program MFK Zemplín:

Sobota 18. mája o 17.00 hod.: FC Košice - Michalovce (10. kolo nadstavby)

Foto: Róbert Andrejov