Trojbodový trhák Michalovčanov

2024-05-13 14:39:03

Michalovčania sa dostali pred posledným krokom do trojbodového trháku pred Košicami.

Najvyššia futbalová Niká liga má dramatickú zápletku až do konca nadstavbovej časti. Už predtým sme síce spoznali majstra, ktorý je opäť ŠK Slovan Bratislava, ako aj vypadávajúceho, ktorým je ViOn Zlaté Moravce, no stále sa bojuje na dvoch frontoch. Okrem Ružomberka, ktorý sa stal víťazom Slovnaft Cupu, nepoznáme našich ďalších dvoch zástupcov v pohárovej Európe a takisto nepoznáme toho, kto sa pobije s druhým tímom MONACObet ligy v baráži o Niké ligu. Už dlhšie je známe, že to bude buď MFK Zemplín Michalovce, alebo FC Košice. Pred posledným desiatym nadstavbovým kolom majú po prvýkrát lepšie karty v rukách Michalovčania. Tí majú pred posledným kolom jednoduchú úlohu – neprehrať v Košiciach.

Zemplínčania sa do lepšej pozície dostali vo víkendovom deviatom kole nadstavby. V ňom doma zdolali Zlaté Moravce hladko 3:0 a keď Košice prehrali v Skalici 0:1, dostali sa do trojbodového trháku. Na druhej strane, Košičania majú v rukách lepšie karty v podobe vzájomných duelov, keď z doterajších troch vyhrali dva a keďže toto kritérium je pri rovnosti bodov na prvom mieste, aj im stačí jednoduchá úloha. V sobotu doma vyhrať. „Nehovorte mi to, že nám bude stačiť remíza. Ja s tým nesúhlasím,“ okamžite reagoval na otázku ohľadom toho, že Zemplínčanom bude stačiť aj remíza ich tréner František Straka. „Matematicky možno, no ja to tak neberiem. Musíme hrať na víťazstvo, a tak sa na to budeme aj pripravovať. Hráči nemôžu mať v hlavách, že im stačí aj remíza. Musíme hrať tak, ako sme hrali doma proti Moravciam. Musíme hrať odvážne, na hrane rizika, tak, aby sme uspeli. Sledovali sme zápas v Skalici a jeho výsledok je pre hráčov na psychiku neskutočný balzam. Stále sme to ešte ale nedotiahli do konca. Chýba nám posledný krok, no ten je vždy najťažší. Verím ale, že tú dobrú atmosféru pretavíme v úspešný výsledok,“ pokračuje František Straka.

Najdominantnejší výkon

Nárast formy a výborné vysporiadanie sa s tlakom ukázali Michalovčania už v sobotu v súboji so Zlatými Moravcami. Tie sa nakopli k víťazstvám až, keď bolo jasné, že vypadnú. Vyhrali dvakrát po sebe a trúfali si aj na Zemplíne. V ceste im ale stáli Michalovčania, ktorí od úvodu išli v ústrety víťazstva. Boli lepšími vo všetkých smeroch a už do polčasu ich prevahu korunoval dvoma gólmi Enzo Arevalo. V druhom dejstve pečatil ich víťazstvo Matúš Marcin. Michalovčania tak pretavili najdominantnejší výkon v jarnej časti vo víťazstvo rozdielom triedy. „So zápasom som absolútne spokojný. To, čo sme si povedali v príprave, sme aj plnili. Mal som výborný pocit z celého zápasu. Som rád, že naša forma gradovala. Zápas nebol jednoduchý. Súper tu prišiel uvoľnený, nemal čo stratiť. Nebol pod žiadnym stresom. Pod stresom sme boli iba my. Aj preto som rád, že sme v dueli dominovali. Dva góly nám veľmi pomohli. V druhom polčase sme to už v pohode uhrali. Boli sme silní na lopte, dali sme tri góly a mali sme aj ďalšie šance. Pred kľúčovým zápasom v Košiciach sme urobili ďalší krok k tomu, čo sme si stanovili,“ povedal ešte k zápasu František Straka.

Prvý dvojciferný strelec

Matúš Marcin je prvým hráčom MFK Zemplín, ktorý v Niké lige strelil v jednej sezóne dvojciferný počet gólov. Marcin v sobotu strelil v sezóne už svoj desiaty gól a hoci rekordérom bol už aj s deviatimi presnými zásahmi, dvojciferný počet gólov ho teší viac. „Som za to veľmi rád. Sezóna pre nás nezačala najlepšie, ani sám som sa necítil ideálne. Som preto strašne rád, že sa mi to podarilo a že sa mi podarilo steliť desiaty gól pred mojou rodinou,“ uviedol michalovský útočník, ktorý po strelení gólu okamžite bežal k tribúne, kde sedela jeho početná rodinka. Michalovčania sa tak dostali do rovnakej pozície, ako pred posledným kolom vlani. Aj vtedy mali pred jedenástymi Zlatými Moravcami trojbodový náskok a ten na svojom štadióne v poslednom kole po výhre 1:0 navýšili o ďalšie tri body. „Zápas sme mali od úvodu pod kontrolou. Nepúšťali sme ich do šancí, sami sme strelili dva góly. Sme všetci radi, že sa nám podarilo zvíťaziť a teší nás aj fakt, že máme pred Košicami náskok,“ pokračuje Marcin na margo zápasu so Zlatými Moravcami a pred duelom v Košiciach dodáva. „Na remízu hrať nejdeme. Chceme tam vyhrať. V rovnakej pozícii sme boli aj minulý rok a vtedy sme to zvládli. Verím, že to zvládneme aj teraz. Pred príchodom trénera Straku sme mali šesť, či sedem bodov a na Košice sme strácali desať bodov. Teraz sme sa dostali o tri body pred nich a máme všetko vo svojich rukách. Uvedomujeme si, o čo pôjde v Košiciach a poriadne sa na to pripravíme.“

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza, foto: Róbert Andrejov)