Do baráže so zdvihnutými hlavami

2024-05-20 21:09:14

Ustoja Michalovčania neúprosné barážové vody?

Po prvýkrát od sezóny 2015/16 hrozí, že futbalisti MFK Zemplín Michalovce nebudú súčasťou ďalšej sezóny v Niké lige. Michalovčania obsadili po základnej a nadstavbovej časti predposledné jedenáste miesto a najvyššiu súťaž tak musia zachrániť v baráži. Ich súperom bude druhý tím MONACObet ligy FC Petržalka, nástupca dvojnásobného majstra a účastníka skupinovej fázy Ligy majstrov zo sezóny 2005/06.

Michalovčania skončili po základnej a nadstavbovej časti s rovnakým najhorším výsledkom, ako v sezóne 2015/16. Aj vtedy obsadili jedenáste miesto, no to vtedy znamenalo záchranu. Teraz si ju musia vybojovať v baráži. Prvý barážový duel sa odohrá v utorok na Tehelnom poli (začiatok o 17.30 hod.), odveta v sobotu od 16.30 hod. v Michalovciach.

Nezvládli klúčový duel v Košiciach

Aj napriek tomu, že Michalovčanom sezóna od začiatku nevychádzala podľa predstáv a až do dvadsiateho druhého kola čakali na premiérové víťazstvo, o záchranu sa biť v baráži nemuseli. Stačilo im k tomu v sobotu neprehrať v poslednom nadstavbovom kole v Košiciach a do baráže by išiel FC. Ten sa ale po výhre 2:0 náročným súbojom s Petržalkou vyhol. „Určite nás to všetkých strašne mrzelo. Nepredstavovali sme si to takto. Chceli sme dobre vstúpiť do zápasu, no ušiel nám úvod. Košičania boli agresívnejší. Dali rýchly gól. My sme svoje šance nevyužili a preto sme prehrali,“ povedal po zápase defenzívny stredopoliar MFK Zemplín Filip Vaško. „V prvom polčase sme prepadávali, strácali jednoduché lopty. Prehrávali sme súboje, čo asi rozhodlo. Samozrejme, okrem toho, dali dva góly a rozhodlo aj to,“ nadväzuje na jeho slová kapitán tímu Igor Žofčák, ktorý ale neberie konečné jedenáste miesto ako neúspech. „V šatni teraz prevláda sklamanie. Nie je ale prečo mať hlavy dole. Na to, v akých sme boli „sračkách“, sme sa dopracovali k celkom dobrému výsledku. Ja som na chlapcov hrdý. Teraz v šatni sedíme, ako by sme vypadli, čo ale nie je pravda. Je to hlúposť. Čakajú nás ťažké zápasy s Petržalkou, no ja verím, že ich zvládneme,“ pokračuje Igor Žofčák.

Deväť víťazstiev z posledných desiatich duelov

Obrovským prekvapením sa skončila sezóna v MONACObet lige. O to sa v poslednom kole postarali práve hráči FC Petržalka, ktorí preskočili dovtedy druhý tím tabuľky Tatran Prešov a môžu sa na víťaznej eufórii viesť aj v baráži. Petržalčania mali fantastický finiš. V prvých troch kolách jarnej časti síce získali iba dva body, v následných desiatich dueloch už ale neprehrali a deväť z nich vyhrali. Aj preto spomíname víťaznú eufóriu, na ktorej sa môžu viesť hráči nástupcu bývalého dvojnásobného majstra v baráži. „Každý čakal v baráži Prešov, ktorý ale nezvládol posledný krok. My sa predovšetkým musíme ukľudniť a dobre sa pripraviť na náročné zápasy, ktoré nás čakajú. Musíme ich zvládnuť,“ hovorí k barážovým zápasom Igor Žofčák. „Určite to nebude jednoduché. Petržalka má svoju kvalitu, ktorú ukázala tým, že skončila na druhom mieste. Kvalitu ale máme aj my. Musíme ju ukázať na ihrisku,“ dodáva ešte Igor Žofčák. K barážovým zápasom s Petržalkou sa vyjadril aj Filip Vaško. „Nie je teraz čas na to, aby sme mali hlavy dole. Musíme ich mať hore a ísť do dvojzápasu s víťaznými cieľmi. Súper má svoju kvalitu, my ho ale musíme predčiť. Všetci veríme, že sa nám to podarí a ligu zachránime.“

Straka sa chce postarať o správnu energiu

V boji o Niké ligu sa baráž medzi druhým celkom druhej ligy a druhým najhorším tímom najvyššej súťaže hrá od sezóny 2017/18. Výnimkou bola iba sezóna 2021/22, kedy sa nehrala kvôli tomu, že dva tímy z najvyššej súťaže boli vylúčené kvôli nesplneným podmienkam. Ešte ani raz sa nestalo, žeby uspel druholigista. Aj teraz sú favoritom Michalovce. „Takéto barážové zápasy sú veľmi nepríjemné. Vieme do čoho ideme. Musíme zapracovať hlavne na psychickej stránke. Myslím si, že kvalitu na to máme, aby sme to zvládli,“ uviedol na margo dvojzápasu s Petržalkou tréner Zemplínčanov František Straka. Ten veľmi dobre vie, čo musí v najbližších hodinách urobiť. „Našou úlohou je teraz správne hráčov nastaviť. Máme málo času, Petržalka má o jeden deň viac na prípravu. Musíme hráčov pozdvihnúť a dať im tú správnu energiu. O to sa stopercentne postarám.“

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)