Ofenzívne divadlo pre Spartak

2023-09-19 09:25:39

Podvihorlatské noviny o zápase s Trnavou.

Až sedem gólov a parádny ofenzívny futbal videli diváci v zápase siedmeho kola Niké ligy medzi MFK Zemplín Michalovce a FC Spartak Trnava. Zemplínčania čakali pred konfrontáciou s čerstvým účastníkom skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy na prvé tohtosezónne víťazstvo i prvé domáce góly. Druhú úlohu splnili, no po prehre 3:4 naďalej čakajú na poslednom mieste v tabuľke na prvé tohtosezónne víťazstvo. Dosiahnuť ho budú môcť v sobotu, kedy o 18.00 hod. privítajú rozbehnutú Podbrezovú.

 Opäť doháňali viacgólové manko

Michalovčanom predchádzajúce dva domáce zápasy výsledkovo a ani výkonnostne nevyšli. Aj tentoraz im absolútne nevyšiel úvod zápasu, keď už po sedemdesiatich sekundách po slede viacerých chýb inkasovali z kopačky novej trnavskej posily Jána Bernátha. V ôsmej minúte bolo 0:2 a opäť v tom mala prsty nová trnavská posila. Loptu za Szárazov chrbát dopravil bývalý reprezentačný útočník Michal Ďuriš. Znížiť mohol Zubairu, ktorý vyprášil Takáčové rukavice, na druhej strane prišiel center Koštrnu a gólová hlavička Azanga – 0:3. Až tento moment Michalovčanov prebral. Po výbornej Dankovej prihrávke predsa skórovali, keď sa presadil Matúš Marcin. Záver prvého dejstva im ale rovnako nevyšiel. Neubránili Oforiho, ktorý prešiel cez troch protihráčov a strelou na prvú žrď prekonal Száraza. Do druhého dejstva urobil michalovský tréner Marek Petruš tri zmeny, keď na ihrisko poslal Bahiho, kapitána Žofčáka a novú posilu van Kessela. Práve holandský útočník mohol byť strojcom obratu. V 52. minúte naservíroval loptu do pokutového územia, ktorú usmernil Marcin do siete. O šestnásť minút neskôr si počkal na rozohrávku Takáča a od neho sa lopta odrazila takisto do siete. Michalovský divák bol vo vare a štvrtýkrát mohol kričať gól v 72. minúte. Tentoraz ale Takáč napravil svoju chybu, keď vyškriabal na rohový kop gólovú strelu Marcina. Zemplínčania boli aj naďalej aktívni, štvrtý gól, ktorý by znamenal vyrovnanie, už ale nepridali.

Zápas dvoch polčasov

Na Zemplíne videli tentoraz diváci zápas dvoch polčasov. V tom prvom bola dominantná Trnava, ktorá hrala ako z partesu. Jej hráči si vytvárali jednu šancu za druhou a ich vedenie 4:1 bolo absolútne zaslúžené. V druhom dejstve sa ale obraz hry zmenil. Michalovčania aj za pomoci striedajúcich hráčov prebrali iniciatívu a nebyť nepresnej koncovky a aj „vyšších vplyvov“, zrejme by sa im aj podarilo vyrovnať. „My sme mali výborný vstup do zápasu a aj výborný prvý polčas. Zápas sme mali jasne pod kontrolou. Viedli sme 3:0, i 4:1. Gól v samom závere polčasu nám veľmi pomohol. Aj napriek tomu som mal výhrady cez polčasovú prestávku. Nejaké veci mi vadili. Tie sa netýkali výkonu, ten bol výborný, ale skôr podceňovania vecí. Apeloval som na svojich zverencov, aby nič nevypúšťali. Moje slová sa naplnili. V druhom polčase domáci prebrali iniciatívu a mohli dokonca vyrovnať. Nakoniec sme to chvalabohu ustáli, no nemuseli sme. Takéto veci by sa nám nemali stávať,“ uviedol po zápase tréner FC Spartak Trnava Michal Gašparík, ktorého zverenci tento týždeň preladia na európsku scénu, keď ich čaká prvý duel skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy na pôde bulharského Ludogoretzu Razgrad. 

Ani tri góly na body nestačili

Michalovčania sa pred zápasom trápili v koncovke. V doterajších piatich dueloch strelili iba jeden gól. Proti Trnave presne mierili trikrát, keď sa dvakrát presadil Matúš Marcin a raz nová posila Gino van Kessel, na body to ale paradoxne nestačilo. Tréner Marek Petruš urobil cez polčas trojnásobnú zmenu v zostave a tá zabrala. Je len na škodu, že nezabrala aj bodovo... „Škrt cez rozpočet nám spravilo zranenie Martina Bednára, ktorý sa zranil na rozcvičke. Tesne pred zápasom sme tak museli meniť obrannú formáciu, ktorá v prvom polčase vyzerala tragicky. Úvod zápasu nám absolútne nevyšiel. Po hrubých chybách sme prehrávali 0:2, Trnava ale fakt hrala v prvom polčase výborne. Nám nešlo skoro nič. Aj napriek tomu sa nám podarilo znížiť na 1:3. Chybou bol gól v závere polčasu. Ten sme nemali dovoliť súperovi dať. Mali sme polčas doviesť aspoň do stavu 1:3,“ začal svoje hodnotenie tréner domáceho celku Marek Petruš. Ten v druhom polčase oživil svoj tím príchodmi Žofčáka, Bahiho a van Kessela. Hlavne Žofčák s van Kesselom oživili michalovskú ofenzívu, ktorá takto dobre, ako v druhom polčase, už nehrala viac ako rok... „V prestávke sme si povedali, že nemáme čo stratiť. Chceli sme niečo urobiť so zápasom. Na náš výkon sa dalo pozerať, bohužiaľ, na body to nestačilo. Mňa osobne teší výkon z druhého polčasu, nad prvým ale musíme popremýšľať. Už to bol totiž tretí zápas, v ktorom v prvom polčase inkasujeme dva a viac gólov. Síce sme štyrikrát inkasovali a preto sme si nezaslúžili vyhrať, no za druhý polčas chcem chlapcov pochváliť,“ dodal Marek Petruš.

Van Kessel by mal byť oživením ofenzívy

Prvý duel za Michalovce odohrali stopér Michal Jeřábek a útočník Gino van Kessel. Najlepší strelec najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v sezóne 2015/16 síce dlhšie nehral, no ukázal ofenzívne ťahy, aké v Michalovciach neukazoval dlho nikto. Rodák z Alkmaaru prišiel v druhom polčase. Najskôr poslal geniálnu prihrávku na gól Marcinovi, potom centroval presne na jeho hlavu, brankár Takáč ale jeho pokus vytlačil. V 68.minúte prišla jeho ďalšia svetlá chvíľa, keď napádal trnavského brankára a ten loptu nakopol len do neho a následne sa odrazila do siete. Van Kessel ukazoval v ofenzíve aj ďalšie dobré momenty. V samom závere si po faule na neho Michalovčania pýtali priamy kop z nebezpečnej vzdialenosti, píšťalka hlavného arbitra Kružliaka rovnako ako predtým po kontakte na Issu v pokutovom území, zostala ticho... „Potvrdil svoje kvality,“ reagoval na našu otázku ohľadom holandského útočníka Petruš a následne k nemu dodal. „Som rád, že pomohol mužstvu k otočeniu priebehu zápasu. Dúfam, že v tom bude pokračovať a že bude oživením našej ofenzívy.“

Prvý domáci strelec až v polovici septembra

Dva góly v zápase strelil Matúš Marcin, ktorý znižoval na 1:3 i 2:4. Zaujímavosťou je, že išlo o vôbec prvého michalovského strelca gólu v roku 2023 na ich štadióne. A to podotýkame, že je už polovica deviateho kalendárneho mesiaca. Doteraz Zemplínčania zaznamenali iba jeden domáci gól a to v poslednom kole sezóny 2022/23. Vtedy pri výhre 1:0 nad Zlatými Moravcami si ho ale súper Čonkom strelil sám. „Čo z toho, keď to neznamenalo pre nás body,“ krútil hlavou dvojgólový strelec, ktorý sa nestal prvým strelcom michalovského hetriku v Niké lige.

Zdroj: Podvihorlatské noviny (Peter Brendza)